Обявеното от лидера на БСП в оставка Корнелия Нинова заседание

...
Обявеното от лидера на БСП в оставка Корнелия Нинова заседание
Коментари Харесай

Нинова с опит да затвърди позициите си в БСП на неприсъствен пленум

Обявеното от водача на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова съвещание на Националния съвет (НС) на Българска социалистическа партия ще се организира неприсъствено в деня на размисъл преди балотажа на президентските избори тази неделя.

По този метод Нинова ще си спести рецензиите и неуместните въпроси освен за пагубния резултат на партията на парламентарните избори, които се организираха на 14 ноември.

Очаква се на пленума да бъдат препоръчани решения за насрочване на партиен конгрес през януари, както желае Нинова. Освен това ще бъде препоръчано пленумът да даде мандат за договаряния с " Продължаваме промяната " за сформиране на държавно управление, както и да бъде определен преговорен екип, в който да взе участие и Нинова.

Това, че съвещанието ще е " на автограф ", парира и опцията вътрешната съпротива да изиска да бъде определен и.д ръководител. Самата Нинова към този момент разгласи желанието си да остане на поста до конгреса през януари, който да установи оставката ѝ, а едвам след него да се избере и.д. ръководител. Тя към този момент даде да се разбере, че няма желание и да се дистанцира от договарянията за държавно управление.

" Другата огромна задача е да се направи всичко допустимо до тогава да се сформира постоянно държавно управление. Може би е по-важно за какво някои хора желаят да не повеждам договарянията аз. Опасявам се, че в тези договаряния ще има няколко доста противоречиви въпроса и аз съм спънка за тяхното решение. Те знаят, че до момента в който аз повеждам договарянията за държавно управление, Северна Македония няма да влезе в Европейския съюз, в случай че заличи историята на България. Другата е моята позиция във връзка с джендър идеологията. Не се обръща задоволително внимание на тази тематика, само че аз предизвестявам ", сподели Нинова пред партийната телевизия на социалистите БСТВ.

На фейсбук страницата си тя разгласява и фотография от нова среща с Кирил Петков. " С Кирил Петков обсъдихме идващите стъпки в договарянията за сформиране на държавно управление ", написа Нинова.



" Опитва се да си завоюва време и лостове, с които да затвърди позициите си в партията ", разясняват импровизирано социалисти във връзка предлагането на Нинова конгреса да е през януари, а в това време тя да взе участие в договарянията за държавно управление. Те не изключват опцията Нинова още веднъж да се отметне от оставката си и по този начин да не се стигне до директен избор на нов ръководител, въпреки самата тя да отхвърли преди няколко дни да има такива планове.

Според нея пък задачата на вътрешната съпротива е да я изолира от преговорния екип, тъй като става въпрос за редене на кабинет и " хора с ползи желаят този преговорен екип да им ги удовлетвори ".

Вероятно съперници на Нинова ще се възпротивят, че пленумът на 20 ноември, който е значим за Българска социалистическа партия, се организира неприсъствено. Всъщност обаче към този момент няма време, с цел да се свика присъствен пленум тази събота. Вероятно от така наречен " вътрешна съпротива " ще се опитат да трансформират датата за конгреса.

Очаква се обаче по-скоро да се върви по сюжета, начертан от Нинова. След преизбирането ѝ за ръководител на Българска социалистическа партия предходната година с 80% от гласовете на членовете, конгрес избра и нов Национален съвет. Тогава доста от критиците на Нинова останаха отвън необятното управление на партията и по този начин тя съумя да вземе превес в пленума. Оттогава обаче мина повече от една година, а поддръжката за партията през последните месеци се срина от 480 146 гласа през април до 267 817 през ноември. Въпреки това евентуално настояванията на Нинова за конгрес през януари и преговорен екип с нейно присъединяване ще бъдат признати, въпреки и не с безапелационна поддръжка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР