Общото събрание на ООН прие резолюцията, предложена от Украйна за

...
Общото събрание на ООН прие резолюцията, предложена от Украйна за
Коментари Харесай

ООН прие резолюция, че Русия налага милитаризация на Азовско и Черно море

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюцията, препоръчана от Украйна за милитаризация на Крим и водите на Азовско и Черно море. 66 страни гласоподаваха " за " документа, 19 гласоподаваха " срещу ", а 72 се въздържаха, съобщи БГНЕС.
Резолюцията гласи, че " наличието на съветската войска в Крим опонира на националния суверенитет, политическата самостоятелност и териториалната целокупност на Украйна ". Петият параграф от оперативната част съдържа и наказание към Русия поради построяването на мост през Керченския проток.
" Общото заседание също по този начин осъжда възходящото военно наличие на Руската федерация в елементи от Черно море и Азовско море, както и рестриктивните мерки, наложени от Русия върху прекосяването на непознати кораби в Азовско море ", се споделя в същия параграф.
Новината идва откакто съветското издание " Известия " разгласява материал по какъв начин Турция ускорява военното си наличие в Черно море. Деветата логистична база на турския флот ще бъде ситуирана наоколо до огромния черноморски град Трабзон . Предвижда се да бъдат разгърнати 400 военни и 200 цивилни чиновници за обслужване на фрегати и подводници. Въпреки че решението не е директно обвързвано с неотдавнашната украинска провокация в Керченския проток, тя е направена през 2014 година, евентуално повлияна от събитията в Крим, написа съветското издание, представено от Агенция " Фокус ".
Руската медия показва, че една от аргументите за политиката на Турция е възходящата военна мощност на Русия в Черно море. В средата на 2016 година, в пика на руско-турската рецесия, опасенията на Турция за наличието на Русия бяха изразени от турския президент Реджеп Ердоган, който се обърна към генералния секретар на НАТО и съобщи: " Черно море е съвсем езеро в Русия. Ако не действаме в този момент, историята няма да ни елементарни ".
Няколко фактора обаче принуждават Анкара да не взе участие в тактиката на НАТО за задържане на Русия в района. Първо, икономическото съдействие с Русия става стратегическо и остава неполитизирано, за разлика от връзките на Турция с западните страни. Второ, присъединяване на Турция в спор с Русия от страна на НАТО може освен да трансформира турските територии в предпочитана цел на съветските нуклеарни сили, само че и да докара до редица спорове по границите на Турция на Балканите и Кавказ с непредсказуеми последствия за турската държавност. " Очевидно е, че Турция поддържа независима линия на държание по отношение на Русия, а западните страни са принудени да се преценяват с това ", написа в аналитичния материал на " Известия " и дава за образец договорката за ракетите C-400.
" Решението на Анкара да построи логистична база покрай Трабзон има за цел да покаже на западните съдружници, че Турция няма желание да напуща Черно море. Напротив, присъединяване на страната във значими планове, като да вземем за пример " Турски поток ", допуска по-голямо внимание на обстановката в района. Запазването на военния паритет в морето оказва директно въздействие върху политическата обстановка в така наречен Голямо Черноморие - Кавказ и Балканите. Развитието на военния капацитет, част от който ще бъде новата логистична база на турския флот, има за цел запазването на водещите военноморски сили на Турция в НАТО. Това значи, че Русия ще би трябвало да развива връзки с Турция, която неведнъж показва своята позитивна роля за понижаване на антируския въодушевление в Алианса, на основата на взаимно почитание. Необходимо е Русия да покаже, че усилването на военното наличие не е ориентирано против виталните ползи на Турция, а е логически отговор на дейностите на НАТО в Черно море ", заключва " Известия ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР