Общото производство на оранжерийни зеленчуци у нас бележи ръст с

...
Общото производство на оранжерийни зеленчуци у нас бележи ръст с
Коментари Харесай

Ръст с 28.1% отчита производството на оранжерийни зеленчуци

Общото произвеждане на оранжерийни зеленчуци у нас бележи растеж с 28.1 % за предходната година по отношение на 2017-а. Това означи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на първия семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) на тематика: "Интегрирана растителна отбрана в оранжериите ", който се организира в Пловдив, оповестиха от пресцентъра на агроминистерството. Количеството, създадени оранжерийни зеленчуци през предходната година е в размер на 130 900 тона. Към момента общата оранжерийна повърхност в страната е 916 хектара. "Заявените площи с оранжерийно произвеждане в акцията по Директни заплащания за 2019 година са в размер на 765 ха, а през 2015 година те са били 588 ха ", заяви заместник-министъра. По думите й, оранжерийното произвеждане дава опция за по-продължително, стабилно и ритмично доставяне на пазара с прясна продукци.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите е срещнала присъстващите и с хода на дебата за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година. До края на годината би трябвало да бъдат подготвени трите SWOT разбора. "Единият към този момент беше показан и скоро ще бъде финализиран. В началото на декември планираме показване на SWOT разбора за околна среда и климат, който се изготвя от Аграрния университет в Пловдив ", разясни Кръстева. Според нея в дебата дружно с сектора би трябвало да бъдат вземани верните решения за съвременно, конкурентноспособно и стабилно земеделие.

Заместник-министър Кръстева е безапелационна, че по повод бъдещето на Общностната политика в региона на земеделието, България упорства за задоволително решение по повод схемите за преходна национална помощ. Държавите членки би трябвало да разполагат с задоволително независимост, с цел да вземат решения по отношение на създаване на ефикасни ограничения. Като образец тя уточни, че обвързаната поддръжка е извънредно значим инструмент за България. Той разрешава финансиране на браншове и производства, които имат жизненоважна нужда от такава поддръжка. „ България не може да одобри препоръчаното от Европейска комисия понижение в размера на финансирането за обвързана поддръжка, което би понижило подпомагането за секторите на отглеждането на животни и плодовете и зеленчуците, които в сегашния интервал са обект на такова подкрепяне. За нас оптималните равнища на обвързана поддръжка са 18% + 2% за протеинови култури, изключително в случай че не се откри метод за опазване на преходната национална помощ”, уточни зам.-министър Кръстева.

В първия по рода си семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция присъединяване взе и ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева. Тя съобщи, че 2020 година е оповестена за година на растителното здраве. "Темата на днешния семинар е извънредно значима, защото растителната отбрана е измежду главните проблеми на всички производители ", сподели още тя.
От своя страна ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията Йордан Кръстанов е поел ангажимент оттук насетне да провежда сходни семинари, които ще допринесат за модернизирането на производството на оранжерийни зеленчуци.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР