Общинските структури може по правило да действат бавно, но не

...
Общинските структури може по правило да действат бавно, но не
Коментари Харесай

Партиите мишкуват: Пловдив брои 35 млн. лева за частен терен, кой ще пипне тлъстия „бонус“?

Общинските структури може по предписание да работят постепенно, само че не и когато мандатът им изтича. През 2022 година общинските съветници в Пловдив позволиха строителството върху частен терен (собственост на „ Тея инвест “) от над 81 дка в парк „ Отдих и просвета “. Това провокира митинги на локалната общественост и сякаш започнаха да се търсят разновидности за излизане от обстановката.

Преди по-малко от месец обаче стана известно, че администрацията на кмета Здравко Димитров е разделила въпросния парцел на две – огромна в самия парк от 67.5 дка и дребна, отвън него, от 13.5 дка, без изясненост за какво и какво се възнамерява с това деяние.

Само месец по-късно – на 31 август се разбра, че проектът на общината в действителност е да заплати десетки милиони от общинския бюджет, задължавайки финансово идващия кмет до 2027 година сякаш с цел да спре строителството в огромния терен, което сама е разрешила там година по-рано. Малкия си остава с право на застрояване от страна на „ Тея инвест “, заяви „ Капитал “.

Ако всичко това беше казус, то евентуално подозрението за чистите планове щеше да е по-малко. Но през май 2022 година прилежащ парцел от към 50 дка, още веднъж благосъстоятелност на „ Тея инвест “, бе отчужден и за него компанията получи седем общински парцела, всички за застрояване.

Малко за застрояване, малко за пласиране

За да се реши ориста на терена, откакто отвори малката врата за застрояване, при започване на годината общината образува краткотрайна комисия, в която се включиха съветници от всички политически показани групи в общинския съвет, като се изключи Демократична България, които отхвърлиха присъединяване в символ на митинг. Още тогава те предложиха да бъде върнат статута на терена като зона „ за озеленяване “ (а не зона за рекреация, както е съгласно общия организационен план), а по-късно да се пристъпи към неговото отчуждаване – по-евтин и сигурен метод за придобиването му назад от общината, като в това време ще се подсигурява, че строителство на терена е неприемливо.

Оттогава до момента комисията е имала едвам няколко съвещания, като макар декларираното единодушие за гражданско присъединяване, общината саботира тази опция, като най-често не уведомяваше жителите, които трябваше да вземат участие.

През пролетта, след едно от съвещанията на същата комисия стана ясно, че община Пловдив е подготвена да откупи целия терен от 81 дка за сумата от 35 млн. лева А в края на юли стана известно, че скоростно и без звук администрацията на кмета Димитров работи, само че не за откупуване на парцела, а за ПУП-ПРЗ (подробен организационен план-план за регулация и застрояване).

Въпросният проект планува терена да се раздели на две – един по-малък от 13.5 дка, който е до бившето изтрезвително в Пловдив, и различен от 67.5 дка навътре в парка. Поради частния темперамент на въпросния Подробен устройствен план, той се внася от притежателя на парцела и се утвърждава със заповед на кмета, като цялата процедура минава без разглеждане в общинския съвет, както и без каквато и да е гласност. Въпреки че от сдружението тогава отхвърлиха да имат капиталово желание за парцела, концепцията евентуално е върху тези 13.5 дка да бъде позволено 30% застрояване.

„ Капитал “ изиска въпросния ПУП-ПРЗ по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), само че същият беше отхвърлен под предлог, че се отнася до частен парцел, а не до въпроси от публично значение, каквито в действителност визира откакто теренът е част от най-големия парк в Пловдив. Все отново, от отговора на общината стана ясно, че ПУП-ът е влезнал в действие на 17 август, а в кадастъра разделянето е към този момент отразено.

Парк на разсрочено заплащане

По-малко от месец след разделянето на терена кметът Здравко Димитров вкара за разискване и гласоподаване на сесията на общинския съвет на 7-ми септември предложение за откупуването на по-голямата част от частния притежател.

В напоително предложение от над 70 страници той и неговият екип рапортуват, че поради обстоятелството, че са налице стъпки от страна на вложителя за осъществяване на неговите планове и с оглед публичния интерес от опазване на парка (!) и възможното закъснение при всички други способи за придобиване, следва да се пристъпи към продажба. Не излиза наяве нито какви планове е декларирал притежателя да осъществя на терена, в случай че той не бъде добит от общината, нито какви са другите други възможности за отчуждаването му в интерес на града. Не се и споделя, че самата община е разрешила изобщо там да може да има планове за строителство.

Реклама

Съгласно предлагането на кмета за парцела от 67.7 дка общината ще заплати 28.9 млн.лв. без Данък добавена стойност (или 35 млн.лв. с ДДС). Или колкото през май се е предложило за целия терен. Пазарната оценка в този момент е направена от инж. Светла Неделчева към „ Спел-96 “ излиза наяве от отчета, като е избрана цена от 427 лева./кв.м – което е надалеч повече по отношение на първата оценка за целия парцел от 81 дка, която беше 356 лева./кв.м.

Предвидено е сумата да се заплаща разсрочено – 10% първоначално, а по-късно по 30% в идващите три бюджетни години. Това е следващото предложение, с което актуалната администрация задължава идващия кмет да заплаща милиони за незавършени планове, а на фона на тежкия бюджет и насъбрания дълг в размер на 141 млн.лв. – това може да е съдбовно за капиталовата интензивност на общината в идните години.

Решението в този му тип е взето на 29-ти август в наличието на съвсем всички локално показани партии (без Демократична България и БСП) – ГЕРБ, „ Кауза България “, „ Съюз за Пловдив “, Вътрешна македонска революционна организация, Земеделски съюз „ Александър Стамболийски “, като всички те са го подкрепили, включително и самостоятелният консултант Слави Георгиев.

Община на инат

Че общината за следващ път работи без каквото и да е обществено и даже политическо утвърждение се разбра незабавно откакто информацията стана известна на жители, деятели и съветници.

Още на 31 август от групата на Демократична България в Общинския съвет излязоха с остра декларация и апел да се направи проверка на комисията, която сякаш трябваше да договаря със притежателя „ Тея инвест “, като още веднъж молиха първо да се смени статута и по-късно да се пристъпи към отчуждаване.

По време на взаимно съвещание на финансовата и правната комисии към общинския съвет Веселина Александрова от Демократична България предложи разискването да бъде отсрочено за последваща сесия на Общинския съвет, като в това време краткотрайната комисия изготви отчет от работата си и претекстове за предлагането, доколкото съветът е дал единодушие на кмета да води договаряния за целия парцел, а не да изкупува единствено част от него.

Заседанието на комисиите беше надалеч от градивно, като се постановиха няколко спирания, с цел да се успокоят пристрастеностите на присъстващите съветници и жители. Направиха усещане две други изявления. „ В последна сметка това няма ли да остане парк в името на жителите “, се обърна Румяна Толова от „ Кауза България “, като попита дали високата цена е това, което ги смущава. „ На всички е ясно, че за тези порочни покупко-продажби, които са правени в историята на пловдивския преход, ние ще плащаме “, заключи Евелин Парасков от „ Съюз за Пловдив (партията на Дани Каназирева), с което оправда дадената от него поддръжка на предлагането в комисията.

В последна сметка траялите няколко часа диспути не доведоха до кой знае какво решение – на 7-ми септември съветниците ще гласоподават препоръчаното от кмета, а преди него (до 5 септември) се чака само зам.-кмета по финанси Величко Родопски да изготви отчет за резултатите от договарянията с „ Тея инвест “ и за работата на комисията.

„ Капитал “ изпрати въпроси и до шефа и притежател на „ Тея инвест “ Тодор Чанков по отношение на желанията им за дребния терен от 13.5 дка, както и за водените с общината договаряния за продажба на по-големия парцел, само че до публицистичното привършване на текста, отговори не бяха получени.

Доволният притежател

Имотите в миналото са били общински, само че след поредност от неизгодни за общината апорти и покупко-продажби с повдигане на капитала в общо публично-частно сдружение се изплъзват в частни ръце. През далечната 2002 година по предложение на кмета доктор Иван Чомаков се основава публично-частното сдружение „ Увеселителен парк “ – бизнес форма, която Чомаков постоянно е употребил, когато е имало интерес към присвояването на даден парцел. С решение на общинския съвет Пловдив, два парцела (един от 80 дка и един от 50 дка) от парк „ Отдих и просвета “, са апортирани с концепцията там да се построи увеселителна площадка, като концепцията е била за две години – до 2004 година, върху тях да бъдат ситуирани оборудванията. Това по този начин и не се случва.

Подобно на обстановката с „ Пълдин туринвест “ поетапно акциите на общината падат до %, който не разрешава решението на останалите акционери да се блокират (включително и това за очистване на дружеството). Въпреки неналичието на активност сдружението регистрира съществени загуби и по този начин се стига до производството за неговото преустановяване. За да покрие отговорностите си, то стартира да разпродава наличните активи. И по този начин се стига до покупко-продажба, при която „ Тея инвест “ придобива най-атрактивните си активи. Според информация в Имотния указател „ Тея инвест “ ги придобива за сумата 5.7 млн. лева

Близо две десетилетия по-късно против двата парцела от 130 дка, компанията получи от една страна, Подробен устройствен план за строителство на Гребната база, 7 терена за застрояване от най-малко РЗП 45 хил.кв. м., а в този момент може да вземе и 35 млн. лева

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР