Общински съвет в Болярово актуализира на извънредно заседание цената на

...
Общински съвет в Болярово актуализира на извънредно заседание цената на
Коментари Харесай

Болярово забрани износа на общинска дървесина

Общински съвет в Болярово актуализира на изключително съвещание цената на дървата за огрев, предоставяни на локалното население от общинските гори. Причината за това е дефицитът на дървосекачи, поради поддържаните по-ниски цени досега.

През април тази година Общинският съвет усили цената на 38 лв., като плануванаъа цена за дървосекачите беше 14 лв.. Инфлацията, обаче, се отрази доста съществено и в тази сфера. Десет хиляди кубика дървесина е планувана за сеч и даване на локалното население тази година.

Освен в Болярово, рандеман е очакван и в горски отдели в селата Стефан Караджово, Шарково, Странджа и Горска поляна. Общинската администрация задвижи навреме процедурите и на всички места дървата са маркирани. Проблемът е, че, поради повишаването на енергоносителите и цените като цяло, дървосекачите не се съгласяват да работят на цената от 14 лв. на кубик.

Това бяха претекстовете на кмета на общината да предложи цената за сеч да се усили на 18 лв. на кубик, а жителите да заплащат по 45 лв. на кубик.

Тази цена въпреки всичко остава най-ниската в региона. В прилежащи общини цената е 50-60 лева, в Държавно горско стопанство - по 65 лева, казусът е, че държавните хранилища са празни, разяснява кметът Христо Христов.

Разпределението по обитаеми места ще бъде съобразено по този начин, че доставката да става от най-близкия горски отдел за да не се оскъпява и цената на транспорта за хората, сподели още кметът Христов.

Дърва отвън рамките на общината от общинския горски фонд няма да бъдат изнасяни, за което общинското управление разчита и на съдействието на полицията.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР