Първи кулинарен фестивал Бял мъж“ се проведе вчера в с.

...
Първи кулинарен фестивал Бял мъж“ се проведе вчера в с.
Коментари Харесай

Първи кулинарен фестивал „Бял мъж“ се проведе в село Горан

Първи кулинарен фестивал „ Бял мъж “ се организира през вчерашния ден в с. Горан. Срещнаха се предишното, сегашното, бъдещите обещания за нови срещи и кулинарните изкушения, приготвени от овче мляко, разяснява Теменужка Стоянова, секретар на Народно читалище „ Христо Ботев – 1927 година “ – Горан, уредник на проявата дружно със Светла и Данчо Радеви и мандрата в селото.



Жури в състав инженер-технологът Сийка Динкова, учител в Националната гимназия по ветеринарна медицина, която извърши проява по изработката на ястието „ Бял мъж “, готвачът Боян Стоянов и шеф-готвачът Димитър Александров оцени кулинарните творби на 20 участници от разнообразни обитаеми места - с. Горан, с. Йоглав, с. Вълчитрън, с. Скобелево, с. Дренов, с. Лисец, с. Дойренци, с. Слатина и Ловеч. Първото място беше присъдено на фолклорна група „ Югла “ от Йоглав, втората позиция зае мандра – Горан, в лицето на Цветелина Матева и третото място беше за Валентина Атанасова, също от Горан. На всички останали, осмелили се да покажат своите кулинарни умения в приготвянето на продукта по остаряла българска рецепта, бяха раздадени грамоти и медали за почтено показване. Имаше и конкурс за изработка на лимонада, като преди всичко беше класирана участничка от Скобелево, на второ място - представител от Дренов, и на трето - Светлана Рачева от Горан.



Освен като кулинарен конкурс фестивалът се трансформира и в място за шерване на обичаи, на национално творчество посредством осъществявания на песни, които са присъщи за района - от фолклорна група „ Югла “ и певческа група „ Росна китка “ – с. Горан. На събитието участваха и самодейци от читалищата в Дренов, Скобелево и Лисец, секретарят на Ловчанско читалище „ Наука - 1870 година “.

Фестивалът се организира в осъществяване на плана на читалището в Горан „ Миналото среща сегашното “, финансиран от общинския фонд „ Култура “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР