Община Пловдив предложи вдигането на почти всички такси и услуги,

...
Община Пловдив предложи вдигането на почти всички такси и услуги,
Коментари Харесай

Парадокс: В Пловдив по-скъпо от София

Община Пловдив предложи повдигането на съвсем всички такси и услуги, измежду които пътуването в Градския превоз, паркирането в Синя зона и разнообразни административни услуги и данъци за бизнеса. В момента се изготвя пакет от оферти, които ще бъдат входирани в Общинския съвет, където ще се прегледа повдигането на таксите. Таксата се заплаща от физическите и юридическите лица според от зоната, в която се намират терените, а те се дефинират от Общински съвет-Пловдив, оповестява Trafficnews.bg.

Безспорно един от най-засегнатите бизнеси през цялата пандемия е този на заведенията. Освен рестриктивните мерки, които търпят през целия интервал на Коронавирус рецесията, с настъпването на летния сезон, по всичко наподобява, че ще понесат още един нов сериозен удар. Община Пловдив планува нарастване на тротоарно право за заведенията от 24 лв. на месец за кв./м сега, да стане 26,40 лв. в „ супер центъра” на града. Тоест, в случай че даден притежател на заведение желае да употребява 50 кв./м. тротоар (който би трябвало самичък да поддържа) върху които да сложи 6 маси за по 4-5 души, той би трябвало да заплати 1320 лв. на месец.

Пловдив се слави като градът с най-високите налози, а новите оферти, които се готвят от ръководещите, очевидно имат за цел да затвърдят тази популярност. За съпоставяне в морската столица Варна цената за прилагане на общинска земя на центъра е 22,40 лева./км., а в Бургас – 22,00 лв..

В София, цената в центъра също е 22,00 лв., което на процедура значи, че заведение на Главната в Пловдив заплаща повече от такова на Витошка. Цените на услугите и продуктите в столицата обаче, надалеч на дават отговор на тези под тепетата. Респективно и заплатите на пловдивчани и софиянци.

Може би общинарите имат своите причини за високите цени на този тип услуга, която дават, само че в това време поражда въпросът за какво аршинът за Пловдив е друг от този за останалите градове? Защо качеството на услугите и стандарта на живот не дава отговор на този в София да вземем за пример? И не става въпрос единствено за обособени браншове, а за всички. И преди общинарите да вземат решение, би трябвало да показват на обществото обстоен разбор на обстановката, както информация по какъв начин се изразходват тези средства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР