Ракетният корвет Циклон“ на руския флот влезе в състава на

...
Ракетният корвет Циклон“ на руския флот влезе в състава на
Коментари Харесай

Forbes: Украйна унищожава новите ракетни корвети на Черноморския флот на Русия

Ракетният корвет " Циклон “ на съветския флот влезе в състава на Черноморския флот през юли 2023 година, а на 19 май украинска ракетна офанзива потопи този транспортен съд от клас " Каракурт “ в Севастопол. Друг Каракурт, незавършеният Асколд, беше развален по време на ноемврийска украинска ракетна офанзива против корабостроителница в Керч в Крим.

⚡️Russian channels report that today an ATACMS missile attack was reportedly carried out on Project 22800 Karakurt class " Cyclone " in the port of Sevastopol.

As a result of the strike, the ship reportedly sank and 6 servicemen were killed and 11 more were injured.
— Ukrainian Front (@front_ukrainian)

" Руското военноморско управление би трябвало да бъде доста загрижено за бъдещето на Черноморския флот, защото Украйна извежда от употреба съветски военни кораби по-бързо, в сравнение с Русия може да построи нови или да ги укрепи с кораби от други районни флотове “, написа.

Докато Турция блокира прекосяването на военни кораби през пролива Босфора, който свързва Средиземно море с Черно море, единственият метод за руснаците да укрепят Черноморския флот е да трансферират по-малки кораби в Черно море по река - или да ги строят в черноморските корабостроителници.

В същото време, отбелязва Forbes, през април украинските специфични сили са направили измама на съветската ракетна корвета " Серпухов “ в Калининград на Балтийско море. Тази корвета от клас Буян беше един от дребното съветски военни кораби, задоволително дребни, с цел да доближат Черно море през канали, Волга, Дон и по-късно Азовско море.

Освен разваления Асколд и потъналия Циклон, още пет " каракурта “ се строят в корабостроителници в Крим или на Волга. И има всички учредения да се чака, че тези корвети също ще станат обект на офанзива, когато се причислят към флота в близко бъдеще, написа изданието.

В края на краищата украинците са създали — или са придобили от своите задгранични съдружници — набор от противокорабни муниции с огромен обхват. По-специално, Украйна разполага с дронове и морски безпилотни летателни апарати, както и ракети с огромен обхват на деяние " Нептун ". В допълнение Обединеното кралство и Франция предоставиха на Украйна крилати ракети с въздушно изстрелване Storm Shadow и SCALP-EG, които могат да доближат 250 км; Съединени американски щати също подариха няколко модела наземни ракети, по-специално M48 с обхват от 270 км или M57 с обхват от 300 км с бойни глави от 200 кг и задоволителна акуратност, с цел да поразят кораби в пристанището.

Последният неделен рейд, който потопи " Циклон “, включваше офанзива с потребление на ракети M48 или M57, отбелязва Forbes, припомняйки, че Украйна е получила повече от 120 ATGM в две партиди - едната предходната есен, другата през април.

" Руската противовъздушна защита беше безсилна да спре тези ракети. Това е злокобно развиване за съветското военноморско командване, което се бори да резервира останките от Черноморския флот ", написа изданието.

Както означи Филипс О`Брайън, професор по стратегически проучвания в университета Сейнт Андрюс в Шотландия, в случай че ATACMS принуди руснаците да изтеглят военни кораби от Севастопол, мъчно е да си представим, че базата ще остане потребна за руснаците. Според него съветското командване може да няма различен избор, с изключение на да изтегли всички оживели кораби в пристанища в Южна Русия, които са отвън обсега на ATACMS.

" Въпреки това, тези пристанища към момента са в обсега на украинските дронове – тъй че не са изцяло безвредни. Но спрямо ATACMS, дроновете са лесни цели за съветската противовъздушна защита. Това, което е останало от Черноморския флот, може да издържи малко повече против дронове, в сравнение с против ракетите ", акцентира Forbes.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР