Чрез доставки от САЩ България ще се наложи като ключов

...
Чрез доставки от САЩ България ще се наложи като ключов
Коментари Харесай

Енергийният министър е в САЩ, обсъжда доставките на втечнен газ за България и региона

Чрез доставки от Съединени американски щати България ще се наложи като основен фактор за енергийната сигурност в района, разяснява служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който е на посещаване във Вашингтон, осведоми Българска национална телевизия.

„ Отлично развитата газопреносна система на България, както и забележителния потенциал на терминалите за регазификация в Гърция и Турция, с който разполага „ Булгаргаз “, ни дават опция да доставяме съществени размери полутечен природен газ за страните от района. Този потенциал може да бъде употребен от американските производители и търговци за стратегически дълготрайни доставки и е сполучлив отговор на провокациите, свързани с диверсификация и заменяне на съветския тръбен газ за страните от Югоизточна Европа “, посочи министър Малинов по време на срещата си в Белия дом със Стивън Бърнс, шеф по енергийна сигурност и Джереми Лонг, шеф за Балканите и Централна Европа в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати.

Основна тематика на диалога е била сигурността на доставките на полутечен природен газ за България и района и нуждата от заменяне на съветския газ, който сега доминира. Министър Малинов е обърнал съществено внимание, че в границите на последното шестмесечие се вижда връщане на съветския природен газ на пазарите в България и района посредством компании медиатори.

„ В този смисъл е нужен обширен разбор на отражението му върху пазара и възможните ограничения, които да бъдат подхванати “, подчертава енергийният министър.

По неговите думи, доставките на полутечен природен газ от Съединени американски щати са главен фактор за гарантиране на енергийната сигурност на България и района, а задълбочаването на това съдействие е водещ приоритет за страната.

Министър Малинов и неговите домакини от Белия дом разговаряха и за нуждата от обезпечаване на киберсигурност за стратегическите инфраструктурни обекти от енергийния бранш като част от националната сигурност на България.

Стивън Бърнс и Джереми Лонг поеха ангажимент за поддръжка и търсене на благоприятни условия Съединени американски щати да дават американски полутечен природен газ за Украйна и целия район, показват още от Министерство на енергетиката.

Привличането на американски стратегически сътрудници и усилването на икономическото ни съдействие посредством даване на технологии, ноу-хау и експертиза при трансформацията на енергийния бранш на България също бе един от акцентите в границите на стратегическия разговор сред двете страни.

Министър Малинов осведоми своите домакини за развиването на самодейността за Вертикален газов кулоар, който се осъществя сред газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова.

„ Проектът ще разреши достъп до обилни количества полутечен природен газ за страните от Централна и Източна Европа, напълно в синхрон с европейските цели за несъмнено и надеждно доставяне “, посочи министър Малинов.

Енергийният министър подчертава върху присъединението на Украйна към самодейността, което ще обезпечи опция не просто за подмяна на газа от Русия, само че и за обезпечаване на потоци от надеждни източници на полутечен природен газ през мрежата и газохранилищата на Киев. В същото време, реализирането на концепцията за Вертикален газов кулоар обезпечава опция за потребление на капацитета на украинската мрежа и след идното от 1 януари 2025 година преустановяване на преноса на съветски газ през страната.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР