Новият филм на Маги Ралчева Сватба направи премиера на фестивала

...
Новият филм на Маги Ралчева Сватба направи премиера на фестивала
Коментари Харесай

Новият филм на Маги Ралчева „Сватба“ направи премиера на фестивала в Кан

Новият филм на Маги Ралчева „ Сватба " направи премиера на фестивала в Кан

Новият български игрален филм „ Сватба " (2024) по едноименния роман на Николай Хайтов, беше показан от продуцента и режисьор на лентата Магдалена Ралчева на кинофестивала в Кан в границите на Marché du Film - Festival de Cannes, в Palais K на 17 май от 18 часа.

„ Marché du Film е международният маркет за кино и се веселя, че имах опцията да показва „ Сватба " тъкмо в седмицата на конкурсната стратегия на кинофестивала в Кан. Вълнуващо е, че лентата направи своята премиера точно на най-престижния международен кинофестивал ", сподели Магдалена Ралчева. „ Вярвам, че всеки филм заслужава да стигне до огромна зрителска публика откакто бъде сниман и това е огромно предизвикателство за нас създателите. Да открием добър пазар и дистрибутори е от извънредно значение за пътя на лентата към феновете. "

Премиерата на кино лентата в България се чака да бъде в края на ноември тази година, когато кино лентата би трябвало да се завърти по кината. „ Сватба " към този момент е номиниран в формалните селекции на три интернационалните кино фестивала - New Media Film Festival в Лос Анжелис, Indo Dubai International Film Festival и Woods Hole Film Festival в Съединени американски щати.

Снимките на 117-минутната лента са правени през 2022 и 2023 година в Родопите по сюжет на Юрий Дачев с оператор Емил Христов. Проектът е спечелил дотация от Националния кино център, а главен копродуцент е Българска Национална Телевизия.

В основните функции ще забележим Ралица Стоянова, Радослав Владимиров и Велислав Павлов. Ралица Стоянова е позната на българската публика с ролята си в кино лентата „ Жените в действителност плачат " (2021) с която младата актриса завоюва и премията „ Златна липа " за най-хубава женска роля на фестивала в Стара Загора през 2022 година.

В останалите функции ще забележим Васил Банов, Светлана Янчева, Михаил Мутафов и Гергана Данданова.

„ Едно от огромните провокации беше пресъздаването на комплицирания свят на Хайтов - кондензиран със мощни усеща в една сурова реалност, сподели след премиерата Магдалена Ралчева. „ Сватба " е филм за любовта и за непреходните човешки полезности, които от ден на ден ни убягват. Драматизмът на героите, условността на мястото и на епохата способстват лентата да бъде възприемана и разбирана на всички места по света.

Голямото предизвикателство пред режисьора Магдалена Ралчева е да снима филм ера, защото изисква огромна точност за сценография, костюми и атрибут.

„ Снимахме ера при започване на 20 век, а това постоянно носи риск. Беше огромно предизвикателство, само че мисля, че се справихме отлично поради професионализма и всеотдайната работа на всички които работиха по кино лентата, сподели още Магдалена Ралчева.

Въпреки комплицираната си постановъчност, филмът е бил сниман без премеждия и с лекост. „ Тази лекост пристигна от съвсем двете години подготовка за фотосите и от блестящата организация, която имах в екипа си. Беше необикновено, че през двата снимачни месеца - октомври и ноември 2022 година, а след това и през септември 2023 година, имахме слънчево време и снимахме при температури над 16 градуса, тъй че желанието ми да фотографирам в зимна среда не се реализира. Работихме в доста ползотворна конюнктура и се надявам тази хубава креативна атмосфера да се усети и от феновете ", сподели още Магдалена Ралчева.

Магдалена Ралчева е режисьор на още два български игрални кино лентата - „ Още нещо за любовта " (2010) по сюжет на Георги Данаилов и с оператор Александър Лазаров и „ XII a " (2017) по сюжет на Николай Колев с оператор Емил Топузов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР