Обратната страна на бума на криптовалутитеЕдиници използват биткойните при плащания,

...
Обратната страна на бума на криптовалутитеЕдиници използват биткойните при плащания,
Коментари Харесай

Обратната страна на бума на криптовалутите

Обратната страна на взрива на криптовалутите
Единици употребяват биткойните при заплащания, само че всички плащаме за тяхното основаване, тъй като за добива на цифровите пари се изразходват големи количества електрическа енергия.

Новата криптовалута биткойн нарастна повече от 10 пъти през 2017 година: през декември нейният курс преодоля рекордното равнище от 18 000 $. В същото време виртуалните пари все по-често се трансформират в обект на рецензия. Мнозина ги назовават „ мръсни “, тъй като за основаването на биткойните са нужни големи размери електрическа енергия. Според оценките на специалистите на аналитичния онлайн запас Digiconomist, за добива на тази криптовалута годишно се изразходват към 32 тераватчаса.

За съпоставяне: сходно количество електрическа енергия употребява една дребна страна. Още през 2014 година математиците от Ирландския народен университет в Мейнут сравняваха размера на електричество, изразходван за добива на биткойни, с годишната консумация на своята страна. Впрочем някои специалисти считат, че тези числа са мощно пресилени. Как стоят нещата в реалност?

Биткойнът – знак на икономическата независимост?

Да се пресметна количеството електрическа енергия, което се изразходва за генерирането на биткойни, е много мъчно, тъй като основната специфичност на системата от криптовалути е нейната цялостна децентрализация и самостоятелност от който и да било регулатор. По тази причина специалистите доста постоянно назовават виртуалните пари знак на икономическата независимост. Платежите се правят без медиатори и постоянно без комисионна.

По създание всяка виртуална парична единица /цифрова монета/ – това е дигитален файл, поредност от неповторими зашифровани блокове от информация. Всеки компютър, включен в мрежата, съхранява копие от този файл. Всеки нов файл съдържа в себе си предходните блокове плюс нов код. За основаването на подобен файл /блок/ се употребяват изчислителните мощности на компютъра, а изпълняването на тази работа съставлява не нещо друго, а емисия биткойни. Днес за основаването на един блок притежателят на компютъра получава 25 биткойна. Цялата система като цяло се назовава блокчейн /верига блокове/.

100 киловатчаса за една интервенция

Добивът на криптовалута също по този начин се назовава майнинг /от британското „ рандеман на потребни изкопаеми/, а индивидът, който се занимава с това, майнър. Главният инструмент е компютърът, а по-точно – неговата видеокарта, изпълняваща главната работа. Тъй като сложността на изчисляването на блокове с времето пораства, все по-големи са и условията към компютрите. Така започнаха да се появяват майнингови ферми – специфични машини /и даже цехове/, в които се намират няколко мощни видеокарти.

Обемът на употребяваната от всеки майнър електрическа енергия зависи от два фактора – сложността на логаритмите и успеваемостта на компютъра. Според приблизителните калкулации на анализатора от Digiconomist Алекс де Врис за една интервенция с биткойни сега се изразходват към 100 киловатчаса. Ежедневно се реализират 300 000 сходни интервенции. Следователно годишната консумация на електричество за тази цел дава отговор почти на половината количество ток, който през 2016 година е консумирала такава страна, като Нигерия.

Биткойнът – зложелател на екологията?

Но повече от всичко критиците на криптовалутите са обезпокоени от това, че главната част от потребностите на майнърите от електрическа енергия се покриват благодарение на ток, придобит от изкопаеми горива. Мнозинството от майнинговите ферми са ситуирани в Китай, чиято енергетика досега зависи от въглищата. До този извод са стигнали създателите на проучване, извършено от Центъра за различни финанси на Кеймбриджкия университет с поддръжката на корпорацията Виза.

Сходно мнение имат и анализаторите от изданието Digicomist, които дават за образец майнингова плантация в Монголия: електрическата енергия тук също се създава от въглища. Според оценките на експертите за всяка интервенция с биткойни там се отделя такова количество въглероден диоксид, каквото се отделя пи едночасовия полет с пътнически аероплан Боинг-747

В същото време има и мотиви за оптимизъм. Според мнението на някои специалисти, самото съществуване на стопански тласък за потреблението на „ чиста “ електрическа енергия ще форсира развиването на възобновимата енергетика. „ В китайската провинция Съчуан се следи забележителна централизация на майнингови ферми. Майнърите на биткойни са сключили съглашение с локалните ВЕЦ-ове, което им разрешава да получават електрическа енергия на преференциални цени “, отбелязва професорът от Кеймбриджкия университет Гарик Хилеман.

Бъдещето на биткойна е под въпрос

Впрочем, това от какви източници се създава електрическата енергия за емисията биткойни и какви в реалност са размерите на нейното ползване може би няма чак такова огромно значение. За мнозина специалисти актуалният енергиен баланс в този бранш е към този момент задоволителен мотив за паники.

Макар биткойните да съществуват единствено от 8 години, за производството на тази криптовалута към този момент се изразходва от 0,05 до 0,15% от международното ползване на електрическа енергия. Затова като услуга, която се употребява единствено от към 3 милиона души, биткойнът е доста по-малко ефикасен, в сравнение с обичайна банкова система.

Както разясни анализаторът Алекс де Врис, „ цифрите при всички положения ви вкарват в подвеждане “. „ От която и страна да погледнем, биткойнът не може да съществува в дълготрайна вероятност: ние можем да спорим единствено за това, какъв брой по-лош е той от Виза – 10 000 или 20 000 пъти “, обобщи специалистът. /БГНЕС

-------------------------

Аджит Ниранджан, Дъждовни води.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР