Обновено посреща учебната година 170-годишното школо в шуменския кв.“Дивдядово“, в

...
Обновено посреща учебната година 170-годишното школо в шуменския кв.“Дивдядово“, в
Коментари Харесай

Обновиха училището на Панайот Волов

Обновено посреща образователната година 170-годишното школо в шуменския кв.“Дивдядово“, в което в миналото е попивал познания Панайот Волов, а след това го е управлявал. IX-то Основно учебно заведение „ Панайот Волов “ е било ремонтирано със средства от бюджета на община Шумен, оповестяват от кметството. За 33 000 лева са сменени тротоарните плочки в двора, построени са подпорни стени за връзка сред двете му здания и местата за отдих.
 trsh1009-22  trsh1009-21
С още 28 000 лева, дарени от физически лица, фирми-благодетелки и настоятелството са реновирани класните стаи. Децата ще влязат в напълно актуализирани кабинетите по химия и запазване на околната среда, непознати езици, история и цивилизации, български език и литература. Ремонтирани са фоайетата и стълбищата в главната постройка, както и физкултурният салон. Обновен е и учебният комплекс „ Домашна техника и технологии “. За край са инсталирани и три нови пилона, на които скоро ще се развеят флаговете на Европейски Съюз, България и Шумен.

Девето главно учебно заведение „ П. Волов “ е правоприемник на първото килийно учебно заведение, намерено през 1838 година по самодейност на локални първенци. Училището е и първото взаимно образователно заведение, намерено през 1848 година През 1862 година заселилият се в кв.“Дивдядово“ Рашко Илиев Блъсков – Даскал Рашко взема решение да направи ново по-голямо учебно заведение.

В образователното заведение се е обучавал Панайот Волов, а по-късно го управлява, откакто приключва Южнославянския интернат в град Николаев, Украйна. Той обезпечава и богат библиотечен фонд. Настоящата постройка на школото е издигната през 40-те години XX век. Училището е със статут на средищно.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР