Облигациите отново ще започнат да играят важна роля в диверсификацията

...
Облигациите отново ще започнат да играят важна роля в диверсификацията
Коментари Харесай

Амунди: Облигациите отново се превръщат в атрактивна инвестиция

Облигациите още веднъж ще стартират да играят значима роля в диверсификацията на капиталовите портфейли. На фона на повишаващите се доходности по дълговите принадлежности, ползата на пазарните участници към тях се завръща.

Това съобщи основният капиталов управител на Амунди Винсент Мортие на онлайн конференция, отдадена на облигационните пазари.

По думите му последните месеци са били извънредно положителни за облигационния пазар, който се завръща към равнищата отпреди пандемията.

" Сега е доста добър миг за вложителите да ребалансират своите портфейли и да употребяват облигациите освен като потвърдена отбрана против инфлацията и волатилността на пазарите, само че и като опция за реализиране на по-висока рентабилност ", съобщи още Мортие.

" В САШ потребителското търсене в края на август и началото на септември в действителност се ускорява спрямо по-слабите данни от началото на лятото. Освен това пазарът на труда остава относително мощен. Американската стопанска система добави над 300 000 работни места през август, което сигурно може да се смята за положителен индикатор. Изглежда пазарните участници се надяват, че Федералният запас ще успее да овладее инфлацията посредством стягане на паричната си политика, само че без да провокира дълбока криза. Историческите данни допускат, че вероятността за сходен сюжет не е огромна, само че въпреки всичко тя съществува и това се вижда от реакцията на пазарите ", разяснява Кен Таубс, началник на капиталовия отдел на Амунди в Съединени американски щати

По думите му стопанската система сигурно ще регистрира известно закъснение и в този интервал облигациите ще бъдат доста атрактивна инвестиция и " леговище " спрямо останалите финансови активи.

" Ако погледнем корпоративните облигации, нито при тези с капиталов рейтинг, нито при високорисковите се следят индикации, че пазарът чака криза. Финансовите условия на кредитните пазари не са се влошили фрапантно, макар последователното увеличение на лихвените проценти ", сподели още Таубс.

Според Амори д'Орсе, който управлява европейския облигационен отдел на Амунди, в Европа също е време вложителите да погледнат към облигациите.

" Дълго време акциите нямаха опция като капиталов инструмент, само че това към този момент не е по този начин. В началото на тази година 41% от облигациите бяха с негативна рентабилност. Сега съвсем не се срещат излъчвания с негативна рентабилност, а по 98% от тях тя към този момент е над 1%. Подобна смяна не се е следила през последните 25 години - нито като мащаб, нито като скорост ", разяснява д'Орсе.

Според него, сега пазарът е на равнища, които не са се следили от 10 години насам.

" Не единствено номиналните, само че и действителните доходности се усилват. Иневститорите към този момент могат да влагат в облигации, с цел да защитят портфейлите си от инфлацията. През последните години спредът в доходността сред акциите и облигациите се връща на равнищата отпреди три години, което значи, че инструментите с закрепена рентабилност към този момент са по-атрактивни ", считат от Амунди.

Волатилността на пазара към момента е висока, а прогнозите за икономическия напредък в кратковременен и средносрочен проект не са изключително оптимистични. А това слага под напън цената на акциите.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР