Обединените патриоти предлагат промени в Закона за енергетиката, които да

...
Обединените патриоти предлагат промени в Закона за енергетиката, които да
Коментари Харесай

Патриотите искат КЕВР да одобрява сделки като тази с ЧЕЗ

Обединените патриоти оферират промени в Закона за енергетиката, които да дадат нови пълномощия на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Те упорстват да би трябвало утвърждение от комисията за покупко-продажби като тази с ЧЕЗ. 

Това разгласи в коридорите на Народното събрание вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. 

КЕВР ще има думата единствено за покупко-продажби, които касаят над 20% от активите фирми, които подлежат на контрола на комисията. 

" Става дума за едно ново пълномощие, което сътворяваме на КЕВР, с което да утвърждава всички покупко-продажби по предписание с дялове и акции на търговски сдружения, които са носители на лиценз за транспорт или надлежно разпространяване на електрическа, газова или топлинна сила. Защото това е значимата инфраструктура, която подсигурява сигурността за доставките на крайния клиент. Това е детайл и на националната сигурност ", сподели депутатът от " Обединени патриоти " Искрен Веселинов. 

Патриотите занапред ще търсят утвърждение и консенсус по законопроекта от съдружните си партньори - ГЕРБ. 

На въпрос дали този законопроект ще може да бъде прибавен за договорката с ЧЕЗ, Веселинов отговори: " Имаме подписан контракт по нея, само че нямаме приключен състав на договорката. Ако имаме политическото единодушие и този текст се изгласува в границите на идната седмица, ще имаме и тази спирачка на страната , в случай че реши, че новият притежател е обезсърчителен ".

Вицепремиерът сподели още, че продажбата на енергоразпределителните сдружения от държавното управление на Симеон Сакскобургготски е било неточност.

" Вижте кой продаде енергоразпределителните сдружения на България. Вижте единствено облагата на ЧЕЗ и за какъв брой пари са купени 40% от енергоразпределителната мрежа на България и ще прецените дали страната трябваше да продава този монопол. Зад красивия заслон за пазарна стопанска система и лозунга " страната е неприятен собственик " подарихме кокошката, която снася златни яйца ", безапелационен бе той.

Каракачанов сподели още, че няма причина оставката на министъра на енергетиката да бъде одобрявана.  Според него Теменужка Петкова е направила един пребързан акт с подаването на оставка, защото тя няма никакви благоприятни условия да управлява покупко-продажби сходни на тази за ЧЕЗ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР