Нямаме ангажименти към промишления ток. Националната електрическа компания (НЕК) не

...
Нямаме ангажименти към промишления ток. Националната електрическа компания (НЕК) не
Коментари Харесай

Сравниха НЕК с футболен съдия, който с решенията си, може да повлияе на крайния изход

 " Нямаме задължения към промишления ток. Националната електрическа компания (НЕК) не въздейства върху цената на електрическата енергия ". Това съобщи в ефира на " Здравей, България " по Нова тв изпълнителният шеф на сдружението Петър Илиев. Тези негови изказвания изрично отхвърли Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

" Естествено, че може НЕК да въздейства на цените ", съобщи той. И разясни, че компанията е " необикновен проблем – и публичен снабдител, създава ток и е търговец, в това число и на свободния пазар ". Радев съпостави НЕК с футболен арбитър, който с решенията си, може да повлияе на крайния излаз от мача, може даже да отиграе топката или да подаде голов пас.

" Визираме държание на НЕК, което намираме за несъответстващо, и то освен във въпросните два дни (тези с най-висока цена на промишления ток, бел.ред.). Настояваме за мощни ограничения и промени в енергийната система като цяло ", сподели още Радев, пояснявайки че това е желанието на всички работодатели у нас. Според него се създава  " неестествен, и то търговски, а не в действителност недостиг на електрическа енергия ".

Петър Илиев опроверга изказвания, които преди дни направи в ефира на " Здравей, България "  бизнесменът и член на Управителния съвет на БТПП Красимир Дачев. 

" Той сподели няколко лъжи за НЕК. Каза, че ролята на НЕК е да създава толкоз ток, колкото би трябвало на страната. Но по този начин беше допреди 25 години. Дачев съобщи още, че НЕК споделя кое би трябвало да включим и дали да го включим, само че в отговор аз ще кажа, че НЕК съблюдава законите на страната и наредбите на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ", съобщи Илиев.

Той бе безапелационен, че НЕК няма обвързване да продава ток на свободния пазар. Единственият ангажимент на компанията в тази тенденция бил обвързван с дело на Европейската комисия против България за операции на свободния пазар. Освен това, НЕК имал цялостното право да продава непотребното количество електрическа енергия на същия този пазар.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР