Глупавото мирно предложение“, което руският президент Владимир Путин направи на

...
Глупавото мирно предложение“, което руският президент Владимир Путин направи на
Коментари Харесай

Рюте: Глупавото предложение на Путин издава, че е в паника

„ Глупавото спокойно предложение “, което съветският президент Владимир Путин направи на Украйна в петък, демонстрира, че той „ явно е в суматоха “. Нидерландският министър председател в оставка Марк Рюте сподели това на срещата на върха за мир в Украйна, която се организира в Швейцария, съобщи Националната осведомителна организация на Нидерландия АНП, представена от Българска телеграфна агенция.

В навечерието на конференцията Путин предложи условия, при които Русия би била подготвена да приказва за преустановяване на войната. Украйна би трябвало да се откаже от участието си в НАТО и да се отдръпна от някои области, окупирани от руснаците.

Русия не беше поканена на форума за мир край Люцерн. Според страната хазаин Швейцария това се дължи на обстоятелството, че Кремъл неведнъж е заявявал, че няма интерес и ще пренебрегва всяка покана. Китай също не участва на конференцията.

Рюте счита, че Путин прави неточност, като не желае да пристигна да беседва, и опровергава слуховете, че съветският водач ще посети Северна Корея. Той показва, че половината Организация на обединените нации е показана в Швейцария и че доста страни са делегирали свои държавни или държавни ръководители.

Страните членки на Европейския съюз няма да са директно включени в заема от 50 милиарда щатски $, който страните от Г-7 възнамеряват да наберат за Украйна, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция, базирайки се на италианския министър председател Джорджа Мелони.

По време на срещата на върха в Южна Италия Г-7 се контракти да даде заеми, които ще бъдат обезпечени с лихвите, насъбрани от блокираните съветски средства.

„ Заемът от близо 50 милиарда към този момент е разгласен и ще бъде възложен от Съединените щати, както и Канада и Англия, а може би и Япония, в сходство с конституционните ѝ ограничавания “, сподели Мелони по време на конференция.

„ Понастоящем европейските страни не вземат участие в този заем, като се има поради и фактът, че всички активи са мобилизирани в Европа ", сподели тя. Мелони загатна, че приносът на Европейски Съюз се състои в обезпечаването на гаранционен механизъм за погашение на заема, посочи Ройтерс.

По-рано тази седмица представители на Европейски Съюз обявиха пред Ройтерс, че Европейският съюз, в който влизат членовете на Г7 Франция, Германия и Италия, може да даде към половината от сумата, което е в очевидно несъгласие с думите на Мелони.

Около 260 милиарда евро в съветски активи са замразени по силата на глобите, наложени след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 година.

Около 190 милиарда евро от активите се държат в основаната в Брюксел финансова институция " Юроклиър " (Euroclear), което прави Европейски Съюз основен участник във всеки проект за потребление на активите. Съединени американски щати държат към 5 милиарда $ от тези активи. Мелони също по този начин съобщи, че не се тормози от вероятността съветските активи да бъдат размразени преди изплащането на заема, защото това може да се случи единствено вследствие на мирни договаряния, които ще включват задължения за следвоенното възобновяване на Украйна.

Лидерите на страните от Г-7 единомислещо поддържаха френското предложение за краткотрайно помирение в световните спорове по време на идните Олимпийски игри в Париж, сподели италианският министър-председател, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Френската столица ще бъде хазаин на летните олимпийски игри от 26 юли до 11 август, а по-късно на параолимпийските игри от 28 август до 8 септември. Лидерите от Г-7 приканиха „ всички страни да съблюдават олимпийското помирение, самостоятелно и групово ", се споделя в изказването им.

„ Това е френска молба, добра молба, тя беше включена единомислещо ", сподели италианската премиерка Джорджа Мелони, която ръководи Г-7, пред кореспонденти по време на заключителната си конференция.

Стремежът към прекратяване на въоръжени спорове в границите на олимпийско помирение е дългогодишна традиция и в заключителното официално съобщение се загатва резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации по този въпрос, призната през ноември.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи през април, че ще работи за реализиране на помирение по време на Олимпийските игри в Париж. Той разясни, че има поради Близкия изток, както и Украйна и Судан.

По това време Русия реагира хладно на предлагането за краткотрайно прекъсване на офанзивата в Украйна и съобщи, че Киев може да го употребява като опция за прегрупиране и превъоръжаване./факти.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР