Няма да забравя първото поколение на Renault Koleos. Когато видях

...
Няма да забравя първото поколение на Renault Koleos. Когато видях
Коментари Харесай

Renault Koleos: Да започнем начисто

Няма да не помни първото потомство на Renault Koleos. Когато видях прототипа на автосалона в Париж през 2006 година, в първия миг си помислих, че това е следващото налудничаво създание на някой чалнат дизайнер с богато въображение и бях съвсем сигурен, че този автомобил ще остане в музея на Renault. Година по-късно разбрах, че моделът към този момент се създава в Южна Корея под името Samsung QM5, а през 2008 година в Европа беше показан близнакът му Renault Koleos. Моделът със чудноват азиатски дизайн по този начин и не съумя да стане известен на Стария континент и до края на производството му през 2015 година бяха пуснати едвам към 300 000 автомобила. За съпоставяне от първия Nissan Qashqai за интервала 2006 до 2013 година бяха направени над 2 милиона екземпляра.

Но да стартираме начисто. Специалистите от Алианса Renault-Nissan са се поучили от грешката си и при проектирането на второто потомство на Koleos са се постарали всъдеходът да наподобява доста добре и да бъде в унисон със актуалните модели на Renault. Външният тип на новия високопроходим модел е прелестен и съразмерен. Новият Koleos е дълъг цели 4,67 метра, необятен е 1,84 метра, висок е 1,68 м, а междуосието е 2,71 м. Кросоувърът е построен на модулната платформа CMF и употребява системата за двойно предаване на Nissan X-Trail. Отпред ясно е подчертана роднинската връзка с Megane и Talisman, като най-разпознаваемите общи черти са фаровете с извитите С-образни светлини и усмихнатата радиаторна решетка. В задната част моделите имат идентични необятни и тънки светлини, разпростряли се по цялата широчина. Предните калници са украсени с хромирани лайсни. Стандартните джанти са 17-инчови, само че по-добре наподобяват опционалните с размер 19 инча.

Оформлението на кокпита на новото Renault Koleos доста наподобява на Megane и Talisman. Първата аналогия, която виждам в интериора, е 8,7-инчовият сензорен екран на мултимедийната система R-Link 2 във тип на таблет, ситуиран на централната подпора. Той заменя бутоните за превключване на аудиосистемата и климатроника, само че работата с него изисква привикване, таке че не потегляйте преди да го разучите в детайли. Материалите в салона са приятни на тип и на досег, като са на равнището на флагманския седан Talisman. Черните лакирани повърхности и LED осветлението с изменящи се цветове основават софтуерна и първокласна атмосфера в интериора. Данните за придвижването като скорост, обороти, разход на гориво и така нататък, се демонстрират на 7-инчовия пъстър екран, ситуиран в зрителното поле на лидера тъкмо зад кормилото.

Предните седалки са комфортни, като едвам забележимите странични опори разрешават зад кормилото да седнат хора с едро телосложение. Позицията на седене е висока, като в характерен джип, което дава преимущество за видимостта напред и встрани. В тествания Koleos предните седалки са с електрозадвижване, а от позиция на горещото лято, потребно улеснение е вентилацията. През зимата пък на помощ ще пристигна отоплението. Между предните седалки има огромен и комфортен подлакътник, а в него се крие кутия за много огромни предмети. В салона има общо четири входа за USB, тъй че всеки от пасажерите може да зарежда телефона си или да свърже друго устройство с колата. Без да местя шофьорската седалка, сядам зад себе си и се озовавам в един необятен салон, в който има голямо пространството за краката и над главата, а широчината разрешава откъм гърба комфортно да седнат трима възрастни. Багажникът също е огромен и доближава 550 литра в обикновено положение, а със сгънати задни седалки се усилва до 1690 литра. Багажната врата се отваря със сензорно електрическо задвижване.

В най-високата версия Intense на новото Renault Koleos има съвсем всичко, от което лидерът и пасажерите ще се сетят, че имат потребност. Стандартните улеснения са двузонов автоматизиран климатик, електрически стъкла, отопляеми огледала, датчици за дъжд и светлина, вентилация на предните седалки, аудиосистема и навигация, Bluetooth връзка, камера за задно виждане, круйз-контрол, въздушни възглавници и въздушни пердета за всички места, система за стабилизация и надзор на налягането в гумите, кожена тапицерия на салона, система за безключов достъп, цялостен електрически пакет и помощник за автоматизирано паркиране. От листата с вариантите са добавени отопляем волан, отопляеми предни и две задни седалки, панорамен покрив и озвучителна система Bose. Системата за автоматизирано прекъсване задейства спирачките в случай че лидерът се разсее. Съвременните технологии известяват лидера, в случай че Koleos пресече несъзнателно осевата линия или в случай че в слепите зони има други транспортни средства.

Свикнали сме за задвижването на новите кросоувъри да има избор от най-малко два бензинови и два дизелови мотора, механична и автоматизирана скоростна кутия, двойно задвижване или единствено предно предаване. При Renault Koleos би трябвало да се ограничим единствено с един 2,0-литров турбодизелов мотор, който се комбинира само с безстепенна скоростна кутия, наречена от производителите X-Tronic. Единственото, което можем да изберем е двойно задвижване 4х4 или единствено на предните колела. Понякога, когато няма избор, е най-лесно. Според данните моторът е с мощ от 175 к.с., а въртящият миг е 380 Нм. При старта от място Koleos не е изключително чевръст, само че един път доближи ли 2000 об/мин, моторът тегли добре. Безстепенната автоматизирана кутия с разнообразни предавателни цифри има и ръчен режим със 7 степени, които лидерът може да избере от селектора на централния тунел. С непрекъсната скорост от 90 км/ч натоварването е усъвършенствано и разходът на гориво е в границите на 6 л/100 км, само че в града и на автомагистралата със 130 км/ч потреблението е твърдо 8 л/100 км.

Окачването на Renault Koleos е без значение - начело е вид McPherson, а откъм гърба е многораменно. На гладка настилка кросоувърът вози добре, само че по неравните сектори от родната пътна мрежа комфортът на возене е съществено нарушен. Друсането е тревожно и при прекосяване през дупки, легнали служители на реда и всички сходни неравности. Единственото избавление са 17-инчовите общоприети джанти с по-високи гуми. Твърдото окачване има преимущество при разказване на планински завои, където Koleos е постоянен и не се наклонява осезаемо. Най-големият коз на новото Renault Koleos е високата му проходимост, която ви дава опция с него да поемете към високите планински места за отдих, експедиции и преходи. Той е екипиран със система за 4х4 от Nissan, която непрекъснато следи изискванията на придвижване и усъвършенства сцеплението.

Със системата се работи доста елементарно, като посредством бутон от лявата страна на кормилото се избира един от трите режима съгласно терена - 2WD, 4WD Auto или 4WD Lock. В режим 2WD тягата се предава единствено на предните колела, без значение от изискванията. В режим 4WD Auto системата разпределя тягата автоматизирано сред предната и задната ос, като при нужда до 50% от тягата може да се трансферира към задните колела. Най-проходим е новият Koleos в режим 4WD Lock, който задейства перманентното задвижване на четирите колела при скорост под 40 км/м, с цел да разпредели наличния въртящ миг 50:50 сред предната и задната ос. Този режим е доста подобаващ когато се движите отвън пътя или в условия с ниско сцепление, като върху сняг, тиня, пръст или пясък. Режимът се изключва автоматизирано при скорост над 40 км/ч или при рестартиране на мотора. Пътният луфт от 210 мм дава опция за придвижване в коловози, само че предният ъгъл на офанзива от 19 градуса до известна степен лимитира щурмуването на офроуда.


Технически характерности

Размери
Дължина, мм: 4673
Широчина, мм: 1843
Височина, мм: 1678
Междуосие, мм: 2705
Собствено тегло, кг: 1699
Вместимост на резервоара, л: 60
Двигател
Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 1995
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 175 при 3750
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 380 при 2000
Скоростна кутия: CVT безстепенна автоматизирана
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 201
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,5
Среден разход, л/100 км: 5,8
Вредни излъчвания СО2, г/км: 153
Базова цена на модела, лв. с Данък добавена стойност: 58 990

КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина, мм: 4640
Широчина, мм: 1820
Височина, мм: 1715
Междуосие, мм: 2705
Собствено тегло, кг: 1650
Вместимост на резервоара, л: 60
Двигател
Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 1995
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 177 при 3750
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 380 при 2000
Скоростна кутия: CVT безстепенна автоматизирана
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 196
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,0
Среден разход, л/100 км: 6,0
Вредни излъчвания СО2, г/км: 158
Базова цена на модела, лв. с Данък добавена стойност: 72 380
Автор: Денислав Стоянов
Снимки: Любомир Асенов и Renault
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР