Intel сподели нови подробности за предстоящите си потребителски мобилни процесори

...
Intel сподели нови подробности за предстоящите си потребителски мобилни процесори
Коментари Харесай

Intel се похвали колко по-бързи ще са процесорите Lunar Lake в сравнение с конкуренцията

Intel показа нови детайлности за идните си потребителски мобилни процесори Lunar Lake, които ще се конкурират с чиповете Snapdragon X Arm на Qualcomm както във връзка с общата продуктивност, по този начин и във връзка с дилемите с изкуствен интелект. Компанията съобщи, че Lunar Lake са предопределени за „ идващото потомство компютри с изкуствен интелект “ и ще излязат на пазара през третото тримесечие на тази година. Intel към този момент стартира тяхното всеобщо произвеждане.

Intel разгласи също, че процесорите Arrow Lake ще се появят на пазара през четвъртото тримесечие на 2024 година Тези чипове също ще бъдат част от серията процесори Core Ultra 200, само че за разлика от Lunar Lake ще бъдат пуснати освен в мобилния, само че и в десктоп сегмента. Компанията ще разкрие нови детайлности за Arrow Lake на идното ревю Computex.

Intel реши да разкрие някои детайлности за Lunar Lake в същия ден, в който се организира конференцията Build 2024, на която Microsoft показа преносимия компютър Surface Laptop, основан на процесора Snapdragon X Elite Arm на Qualcomm. Asus, Dell, HP, Lenovo и други също оповестиха свои решения, основани на Arm процесорите Snapdragon.

В рекламните си материали Intel непосредствено съпоставя Lunar Lake с решението на Qualcomm, като акцентира забележителното преимущество в продуктивността по отношение на съперника. Intel съобщи, че в съпоставяне със Snapdragon X нейните процесори Lunar Lake ще предложат 1,4 пъти по-висока продуктивност на изкуствения разсъдък при генериране на изображения благодарение на Stable Diffusion 1.5. Интегрираната графика на новите чипове на Intel ще бъде 1,5 пъти по-бърза от интегрираната графика на процесорите Meteor Lake. А също по този начин Lunar Lake ще обезпечи по-висока изчислителна продуктивност на ядрата спрямо AMD Ryzen 7 8840U и Snapdragon X Elite.

Intel твърди, че процесорите Core Ultra 200V (Lunar Lake) ще обезпечат надлежно 30% и 20% по-ниска консумация на сила спрямо Ryzen 7 7840U и Qualcomm 8cx Gen3 при работа с Microsoft Teams.

Intel за следващ път удостовери, че Lunar Lake ще получи нова архитектура на изчислителните и графичните ядра. Чиповете ще разполагат с огромното P-ядро Lion Cove и дребното, енергийно дейно Е-ядро Skymont. Процесорите ще разполагат и със специфичен блок Advanced Low Power Island и интегриран NPU енджин с продуктивност на изкуствения разсъдък от 45 TOPS (трилиона интервенции в секунда). В композиция с новото графично ядро с архитектура Xe2, което ще обезпечава продуктивност от 60 TOPS, процесорите Lunar Lake ще оферират общо равнище на продуктивност на ИИ до 100 TOPS.

Процесорите Core Ultra 200V (Lunar Lake) са предопределени за потребление в тънките и леки портативни компютри, миникомпютрите и портативните конзоли за игри. По-високопроизводителните чипове от серията Arrow Lake ще имат същата архитектура на ядрото като Lunar Lake, само че ще разполагат с по-стара графика Xe-LPG (Alchemist). Тези чипове ще бъдат предопределени за потребление в мощните премиум и геймърски портативни и настолни компютри.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР