Търсенето на петрол в световен мащаб за използването му в

...
Търсенето на петрол в световен мащаб за използването му в
Коментари Харесай

До 2032 г. се очаква пик в търсенето на петрол

Търсенето на нефт в международен мащаб за потреблението му в горивни артикули за транспортни средства пътищата ще нарасне с 5% до пик от 50 милиона барела дневно до 2032 година, като използването на нефт за транспортните средства евентуално ще намалее внезапно, защото се чака електрическите коли да съставляват повече от половината от продажбите до 2040 година, показва в собствен разбор американската банка Goldman Sachs, представен от Ройтерс.

Инвестиционната банка чака световното търсене на нефт за пътни транспортни средства да понижава, само че дружно с по-продължително плато след постигане на върха и да остане с 4% над равнищата от 2023 година до 2040 година, защото повишаването на световния брой транспортни средства съвсем компенсира спада в потреблението на нефт за транспортни средства. Очаква се огромни разлики във времето на постигане на пика в другите страни, показва още GS.

Според Goldman Sachs 1,7 милиарда световни транспортни средства са довели до 47% от търсенето на нефт през 2023 година, като потреблението на бензин е довело до към половината от търсенето. Банката акцентира, че новите електрически транспортни средства (NEV) – на акумулатори или plug-in хибриди, само че не и обичайни хибриди, в този момент натежават върху търсенето на нефт за производството на горива за транспортните средства.

Банката чака повишаването на NEVs и повишението на успеваемостта на моторите с вътрешно горене да понижат потреблението на нефт за транспортни средства с 65% до 285 галона годишно на транспортно средство до 2040 година

Goldman Sachs също по този начин чака световният брой транспортни средства, в това число NEV, да нарасне с 60% до 2040 година

Търсенето на нефт за пътни транспорти на нововъзникващите пазари, като се изключи Китай, се чака да пораства до 2040 година, което съвсем да компенсира продължаващия спад в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и от скоро време в Китай, където търсенето се чака да доближи своя пик през 2025 година, демонстрира анализът на банката.

GS сподели, че времето на постигане на пика при потреблението на нефт за автомобилни горива може да варира от 2025 година до след 2040 година при различни пътища за икономическия напредък и растежа на NEVs. Нефтохимическите и реактивните артикули имат по-добри вероятности за напредък, добави банката.

Прогнозите на Goldman Sachs се намира сред по-ниската прогноза на Международната организация по енергетика (МАЕ) и по-високите прогнози на Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати (EIA) и Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), отбелязва Ройтерс.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР