Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че неговата администрация ще

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че неговата администрация ще
Коментари Харесай

100% мито за китайските автомобили

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че неговата администрация ще усили внезапно митническите цени върху китайския импорт, обвързван с редица браншове на стопанската система, които са със стратегическо значение за националната сигурност на страната, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Новите ограничения ще оскъпят вноса на китайски артикули на стойност 18 милиарда $, показва Си Ен Ен.

Китай е извънредно неудовлетворен от решението на Съединени американски щати и ще предприеме решителни ограничения, с цел да отбрани своите права и ползи. Това се показва в изказване на китайското министерство на търговията, огласено през днешния ден и представено от Ройтерс.

Какво се трансформира

Поскъпва импортът от Китай в Съединени американски щати на
стомана и алуминий,минерали от сериозно значение за новите промишлености и технологии,модерни компютърни чипове,електрически транспортни средства,компоненти за производството на акумулатори,соларни кафези,кранове,медицинска инсталация.
Увеличението на митническите цени варира от 100 % за електрическите транспортни средства през 50 % при съставените елементи за слънчеви системи до 25 % за други артикули.

Новите тарифни ограничавания ще бъдат наложени в границите на идните две години.

Какви са претекстовете за смяната

Администрацията на Байдън ще резервира редица мита, въведени при ръководството на някогашния американски президент Доналд Тръмп и ще усили други, се показва в изказване на Белия дом. В него се отбелязва, че това решение е в отговор на „ рисковете за икономическата сигурност “ на Съединени американски щати, подбудени от нелоялните търговски практики на Китай, който наводнява международните пазари с евтини артикули.

Мярката е опит на администрацията на Джо Байдън да ограничи опциите на Китай да създава съвременни технологии, които са от сериозно значение за определяне на преобладаващо състояние на международните пазари, както и да подтиква индустриалния бранш в Съединени американски щати, означават анализатори.

Решението на ръководещите във Вашингтон идва на фона на забележителния търговски недостиг на Съединени американски щати с Китай. Американският експорт за азиатската страна е достигнал 148 милиарда $ през 2023 година, само че китайският импорт е възлязъл на 427 милиарда $, сочат формалните статистически данни в Съединени американски щати.

Този дисбаланс при търговията сред двете страни се трансформира във все по-чувствителна политическа тематика в Съединени американски щати, показва Ройтерс.

Реакцията на Пекин

Съединени американски щати би трябвало неотложно да поправят „ грешките си “ и да анулират решението за повишение на митническите цени, акцентира в отговор на наказателните ограничения на Вашингтон китайското министерство на търговията.

Решението на администрацията на Джо Байдън е нарушаване на неговия ангажимент да не се пробва „ да потиска и лимитира развиването на Китай “ и да не се пробва да прекъсва връзките на Вашингтон с Пекин, се показва още в изказването.

Преди да бъде оповестено повишението на митническите цени върху китайския импорт в Съединени американски щати, представител на външното министерство на Китай разгласи, че неговата страна постоянно се е противопоставяла на едностранното повишение на митата, което е в нарушаване на разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО). Представителят на ръководещите в Пекин съобщи, представен от Франс прес, че Китай „ ще предприеме всички нужни ограничения, с цел да отбрани законните си права и ползи “.

Китай твърдо се опълчва на „ злоупотребата “ с принадлежности за надзор на износа от страна на Съединени американски щати, като да вземем за пример така наречен лист със неразрешени артикули, съобщи на 10 май говорителят Лин Цзян на конференция в Пекин, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

По думите му Съединени американски щати не престават да политизират икономическите и комерсиалните връзки и да постановат мита, „ злоупотребявайки с разпоредбите “.

„ Призоваваме Съединени американски щати дейно да се придържа към разпоредбите на Световната комерсиална организация и да анулира едностранно наложените мита във връзка с Китай, без да загатваме въобще увеличените мита. Китай ще вземе всички нужни ограничения, с цел да отбрани своите права и ползи “, съобщи Лин.

Черният лист набъбва

Вашингтон в това време добави 37 китайски компании в забранителния търговски лист от съображения за опасност на националната сигурност. Някои от фирмите са включени в листата, защото създават дронове за китайската войска, а други тъй като изнасят артикули с двойна приложимост за Русия.

Китай и Русия имат право на обикновено икономическо и комерсиално съдействие и то не може да бъде нарушавано, съобщи по този мотив представителят Лин Цзян.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР