"Няма да осигуряваме мнозинство за престъпните закони, които се канят

...
"Няма да осигуряваме мнозинство за престъпните закони, които се канят
Коментари Харесай

БСП: Няма да осигуряваме мнозинство за престъпните закони, които управляващите се канят да приемат

"Няма да осигуряваме болшинство за незаконните закони, които се канят ръководещите да одобряват ", съобщи ръководителят на ПГ на "БСП за България " и претендент за ръководител на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред публицисти в Народното събрание.

"Очевидно ръководещите нямат болшинство. Не могат да си съберат болшинството, с цел да стартира съвещанието. Единствената ни цел е да подсигуряваме машинното гласоподаване. Ще се записваме единствено тогава, когато се одобряват тези текстове. Да си обезпечат болшинство. Те ръководят страната ", посочи още Нинова.

Тя попита по какъв начин тъкмо да се управлява изпълнителната власт посредством парламентарен надзор. "Единственият виновен в изпълнителната власт се споделя Бойко Борисов. За 4 години не си припомням да е пристигнал да отговори на един наш въпрос. Така че и това нещо става бутафорно към този момент ", акцентира ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия.

Тя регистрира, че министър председателят не е идвал при гласуването на бюджета и при промяна на министри, нито при откриването на парламентарния сезон. "За него Народното събрание не съществува ", посочи Нинова.

Народните представители от Движение за права и свободи също не се записаха и по този начин не се събра нужният кворум за провеждането на пленарното съвещание.

"Депутатите от болшинството или си спинкат сладко-сладко, или не им се работи, или обикалят министерствата, това си е тяхна работа ", сподели Хамид Хамид от Движение за права и свободи, допълвайки, че кворумът в Народното събрание е ангажимент на болшинството, а от ГЕРБ липсват всички депутати, с цел да се записват за днешното съвещание.

Не 1, а 12 депутати от Движението са се записали в Народното събрание през днешния ден сутринта, посочи Хамид. "Аз персонално също се записах. Въпреки 12-те индивида, видяхме, че ръководещото болшинство го няма. Най-вероятно обикалят министерствата за последно. Явно не желаят да вървят на работа. В следствие виждам, че са ви показали информация, че от Движение за права и свободи се е записал единствено един човек. Това са последващите регистрации. Колегите по този начин са решили ", сподели още депутатът от Движение за права и свободи.

Милен Михов от "Обединени патриоти " упрекна левицата, че е избягала от ролята си на съпротива. "Деконструктивната политика на Българска социалистическа партия, подкрепяна от Движение за права и свободи, да потвърждава, че Народното събрание не може да работи през днешния ден, докара до жертва на парламентарния надзор. Опозицията се отхвърли от конституционното ѝ политическо обвързване да управлява изпълнителната власт, жертвайки кворума ", сподели той.

Валентин Радев от ГЕРБ счита, че отговорността за кворума е на ръководещите: "Нормално деяние на опозицията, както и ние сме го правили. Те не се записват, наша отговорност е да се записваме, само че не намерихме задоволително хора. Съжалихме, тъй като трябваше да си е пълностоен работен ден. Случва се в политиката. Аз скърбя, че идваме тук, имаме работа за извършване. Не можахме през днешния ден, само че ще наваксаме в сряда ", увери Радев.

Според Валентин Николов от парламентарната група на ръководещата партия, не е доста мъдро опозицията да не се записва. "Днешният ден е ден на надзор, а би трябвало това да е ден на опозицията. Те очевидно не желаят да управляват държавното управление ", посочи той.

Николов добави, че свалянето на държавното управление е разказано в Конституцията. То не ставало с искане, а с избор на съмнение, не ставало и с митинги.

"Това (днешната липса на кворум - бел. ред.) ще накара ръководещите, т.е. ние, дружно с патриотите и тези, които считат, че държавното управление би трябвало да работи, да се активизират. Да идват по-навреме на работа. Знаете, че сътрудниците стопират на другия паркинг, закъсняват ", сподели депутатът от ГЕРБ.

Независимият народен представител Спас Панчев укори Българска социалистическа партия и бе безапелационен, че ръководещите могат да разчитат и в бъдеще на поддръжката на самостоятелните. "Ако в сряда и четвъртък - в работните дни, не се записва опозицията, то петък не го намирам за обикновено, тъй като петък е денят за парламентарен надзор и е единствената опция да се чуе гласът на опозицията, да се чуе какво прави държавното управление. Изненадан съм, че през днешния ден те не го направиха ", съобщи той.

Депутатите от "Воля " още веднъж се разделиха. Регистрираха се двама от 12 присъстващи депутати. Те не излязоха с пояснение на позицията си.

По стратегия през днешния ден Народното събрание трябваше да ратифицира Доброволното съглашение с Европейската комисия по SURE - Европейския инструмент за краткотрайна поддръжка след рецесията с COVID-19. Общият бюджет е 100 милиарда евро. Финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем до края на 2022 година. Европейска комисия ще набира средства от финансовите пазари, с цел да ги дава на страните членки. С доброволното гаранционно съглашение България ще поеме обвързване при поискване да дава неотменими и безусловни гаранции в оптимален размер от над 210 000 лв..

На първо четене трябваше да бъдат разисквани и промени в Закона за персоналните документи.

Трима министри трябваше да вземат участие в парламентарния надзор. Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов щеше да дава отговор на въпроси на Българска социалистическа партия за проблемите на хората със характерни болести и ограниченията, които министерството на опазването на здравето ще предприеме за решаването им.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров щеше да отговори на въпрос за реализирането на краткотраен и първокласен надзор на водата в река Марица.

В парламентарния надзор трябваше да взе участие и министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР