Няколко съвсем неслучайни фирми вече са сред първите заявили десетки

...
Няколко съвсем неслучайни фирми вече са сред първите заявили десетки
Коментари Харесай

НАГЛОСТ без граници: Любимците на ГЕРБ пак лапат – „Трейс“ прибира 75 млн. от европарите за възстановяване

Няколко напълно неслучайни компании към този момент са измежду първите декларирали десетки милиони лв. заплащания по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Любимите строители на ГЕРБ „ Джи Пи Груп ” и „ Трейс Груп Холд ” ще получат надлежно 48,2 млн. лева и 75 млн. лева европейски средства като реализатори по план на общинското „ Метрополитен ” ЕАД за създаване на сектор от линия 3 на метрото в София.

„ Сиела Норма “ на Иван Тодоров, която съди ЦИК за машините за гласоподаване, ще получи 443 хиляди лева за „ обезпечаване на съответна осведомителна и административна среда ” за осъществяване на ПВУ по план на Министерски съвет.

„ Сиела Норма “ АД взе участие в плана на Министерски съвет посредством ДЗЗД „ Обединение Да-Си ”, в което взе участие дружно с „ ДАВИД Холдинг ” АД. Пълната контрактувана сума 1 519 200 лева за двете компании към този момент е декларирана за заплащане.

„ Джи Пи Груп ” АД нашумя през 2018 година в абсурда #ДжиПиГейт – разкрития за огромни злоупотреби с европейски и бюджетни средства от консултантски и строителни компании, свързани с Валентин Златев.

„ Трейс Груп Холд ” АД на Николай Михайлов беше също разследвана от прокуратурата поради злополуката край Своге при която на 25.08.2018 година починаха 20 души. Фирмата като участник в ДЗЗД „ Трейс Своге ” прави ремонта на злощастния път.

Тогава гражданско придвижване БОЕЦ внесе сигнал против Бойко Борисов в прокуратурата, а след това разкри, че дамата на Иван Гешев е била юрист на един от разпитваните шефове на „ Трейс ”. Към днешна дата делото към момента не може да тръгне в съда. Обвиненията против длъжностни лица са върнати от съда и прокуратурата е прекратила досъдебното произвеждане против тях. С обвиняване останаха водача на рейса и още няколко лица.

Ремонти на ремонта

„ Джи Пи Груп ” АД е забъркана в голям брой скандални поправки в София, които трябваше да бъдат ремонтирани отначало. Най-скандалният от тях е ремонта на ул. „ Граф Игнатиев ”, поради който обвиняване получи и някогашния зам.-кмет на София Евгени Крусев – оневинен от Върховен касационен съд през май 2022 година

Случаите на „ поправки на ремонта ” и „ поправки на ремонта на ремонта ” провокираха столичани да основат известните към този момент хаштагове #РемонтНаРемонта, #Hubavo и #HubavoE.

„ Трейс Груп Холд ” АД пък нашумя със скандалния ремонт на жълтите павета пред Народното събрание. Столична община наложи 100 000 лв. санкция на компанията поради повредени жълти павета.

Любимите строители на ГЕРБ в София

Реклама

Договорът за финансиране на общинското дружество „ Метрополитен ” ЕАД с европейски средства по Плана за възобновяване и резистентност е подписан на 27.07.2022 година Това демонстрира информацията в ИСУН за план BG-RRP-8.006-0001-C01 за създаване на нов сектор от линия 3 на метрото в София. Общата стойност на плана е 217,5 милиона лева при 100% финансиране от Европейски Съюз по предпочитана ос „ Транспортна съгласуваност ”.

Дългогодишен началник на „ Метрополитен ” ЕАД е Стоян Братоев, който е бил шеф на „ Химмаш “, компания на Йордан Христов. Последният закупи популярност като нов /временен/ брачен партньор на Борислава Йовчева – Мис Бикини с Къщата в Барселона.

„ Джи Пи Груп ” и „ Трейс Груп Холд ” ще получат надлежно 48,2 млн. лева и 75 млн. лева европейски средства като реализатори. Над 52 милиона лева от тези средства към този момент са декларирани за заплащане (колона Отчетена стойност**). Подробна информация за всички реализатори и декларираните от тях суми може да разгледате тук.

Обществената поръчка № 00423-2019-0030 за създаване на новия сектор от линия 3 на метрото е била оповестена още на 18.12.2019. Договорите с „ Трейс Груп Холд ” АД на стойност 75 081 394.50 лева и с „ Джи Пи Груп ” АД на стойност 48 180 061.30 лева са подписани на 21.10.2021 година

Първоначално финансирането на плана е било планувано по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “. Възложените към този момент контракти в този момент се регистрират и предявяват за финансиране по Плана за възобновяване и резистентност.

Следващите заплащания по ПВУ са под риск

На 16.12.2022 година България получи първия транш по Плана за възобновяване и резистентност в размер на 2,7 милиарда лева

Вторият стадий от ПВУ обаче остана с 57 неизпълнени цели. Крайният период за осъществяването им изтече на 31.12.2022 година и второто, а и последващи заплащания по проекта към този момент няма по какъв начин да бъдат получени в точния момент. Една от неизпълнените цели е смяната на антикорупционното законодателство и промяната в КПКОНПИ.

BIRD ще следим осъществяването на ПВУ и ще интегрира данните от системата ИСУН в своя обществен скенер – осведомителна система, която сплотява информация за публични средства ориентирани към компаниите.

Засега е налична краткотрайна търсачка за бенефициерите по Плана за възобновяване и резистентност, финансиран с европейски средства. Тя включва 953 компании претенденти препоръчани за финансиране с общо над 255 млн. лева по процедура BG-RRP-3.004 „ Технологична рационализация “ по предпочитана ос „ Интелигентна промишленост “, по която са планувани общо над 1,5 милиарда (1 566 054 000) лева

Сред първите утвърдени планове се откриват компании, свързани със Задкулисието към Бойко Борисов и Ахмед Доган.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР