Няколко организации, представляващи западния бизнес в Китай, призовават Пекин да

...
Няколко организации, представляващи западния бизнес в Китай, призовават Пекин да
Коментари Харесай

Западните компании искат Китай да спре с локдауните

Няколко организации, представляващи западния бизнес в Китай, приканват Пекин да смекчи метода си за ограничаване на пандемията от COVID-19, оповестява CNN.

Те са на мнение, че строгите локдауни вредят на облагите и вложенията и принуждават от ден на ден компании да обмислят изместване на своите интервенции от втората по величина стопанска система в света.

Над 50% от американските компании или са забавили, или са понижили вложенията в Китай вследствие на експлоадирането на най-новите огнища на COVID-19, съгласно изследване на Американската комерсиална камара. В него са взели участие 121 компании.

Документът в детайли разказва въздействието на локдауните в Шанхай върху американските компании. Градът е финансов център на Поднебесната империя и е под обсада от края на март.

Общо 58% от интервюираните са понижили прогнозите за приходите в Китай за 2022 година по отношение на 54% преди месец. Близо половината са на мнение, че от ден на ден задгранични служащи отхвърлят да се реалокират в Китай поради политиката на така наречен "нулев COVID-19 ".

„ Разбираме, че Китай е избрал да даде приоритет на здравето и сигурността на първо място, само че актуалните ограничения подтискат бизнес доверието на Съединени американски щати в Китай. Нашите компании-членки приканват държавното управление да реализира по-оптимален баланс сред предотвратяването на пандемиите, икономическото развиване и отварянето на страната “, споделя ръководителят на Американската комерсиална камара в Китай Колм Рафърти.

Европейските корпорации също са разтревожени от протичащото се. Около 23% от европейските предприятия обмислят прекачване на вложения отвън Китай, което най-високият дял за последното десетилетие. Това демонстрират данните от изследване на Търговската камара на Европейски Съюз в Поднебесната империя.

"Китай би трябвало да промени тактиката. Имахме две положителни години. Но в този момент е време да действаме друго. Нулевият COVID-19 евентуално не е верният инструмент в този момент ", счита президентът на комерсиалната камара на Европейския съюз в Китай Йорг Вутке.

По думите му, множеството европейски бизнеси са били позитивно настроени през януари, защото строгият метод на Китай към COVID-19 се е оказал сполучлив в преодоляването на разпространяването на вируса по това време, като в това време поддържаше растежа на стопанската система.

Но мощно заразният вид на Omicron сложи политиката на Пекин за нулев Коронавирус под огромно тестване, а солидните локдауни доведоха до прекъсване на икономическата интензивност в огромните градове. Към момента минимум 31 града са изцяло или отчасти блокирани.

През април секторът на услугите в Китай се сви с втория най-рязък ритъм в историята, защото локдауните удариха тежко дребния бизнес. Производственият бранш също се сви внезапно, предизвиквайки срив в икономическата интензивност.

"Нашият бизнес търпи съществени вреди “, споделя още Вутке, добавяйки, че фирмите стопират вложенията поради протичащото се в Китай.

Проучването на европейската комерсиална камара в Китай демонстрира, че 78% от общо 372 компании считат, че Китай е по-малко привлекателна капиталова дестинация заради по-строгите си ограничавания за COVID-19.

„ Това, което в действителност вреди на стопанската система, е неналичието на бистрота. Никой не знае по кое време тази обстановка ще се промени. Китайските чиновници са мъчително наясно с икономическата болежка, породена от политиката във връзка с COVID-19. Но всъщност им е мъчно да трансформират метода “, счита Вутке.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР