Няколко месеца след неуспешния опит за присъединяване към Шенген България

...
Няколко месеца след неуспешния опит за присъединяване към Шенген България
Коментари Харесай

ЧЕРВЕНА ЛАМПА: България играе опасна игра за Шенген

Няколко месеца след несполучливия опит за присъединение към Шенген България влиза в рискова игра, с цел да успее да прескочи ветото на Нидерландия. Според информацията, събрана от „ Капитал “, страната ще се бори за утвърждение от другите страни членки, с което да затвори публично механизма за мониторинг, въведен с влизането в съюза пред 2007 година

Неформално, механизмът е завършил за България през 2019 година, само че беше употребен като претекст от Нидерландия да спре влизането ни в Шенген. Сега, при осъществяването на нужните промени, Европейска комисия ще предложи формалното събаряне на мониторинга да стане с гласоподаване в Съвета. Засега се чака това да се случи през юни.

Това обаче заплашва да вкара София в обстановка, сходна на тази с Шенген. Европейска комисия може към този момент предложи свалянето на мониторинга, само че в случай че една или две страни – да вземем за пример Нидерландия гласоподават срещу, страната няма да може да излезе от механизма, който всъщност от дълго време към този момент не действа и не носи особени изгоди нито за едната, нито за другата страна.

В същото време сходно стичане на събитията може и да е формалният метод, по който Румъния да се „ освободи “ от България по пътя към Шенген, тъй като в случай че се съди по борбата за влизане в края на предходната година, Букурещ към този момент е убедила останалите, че е постигнала резистентен прогрес в правораздаването и битката с корупцията и мониторингът може да бъде свален за нея, което ще е още по-унизително за България. Ако до тогава Народното събрание не е прокарал промените от Плана за възобновяване, които засягат правосъдната власт и битката с корупцията, София ще остане публично изолирана в Европейски Съюз.

В отговори до „ Капитал “, Европейската комисия удостоверява: „ последният отчет от октомври 2019 година заключава, че България е постигнала задоволителен прогрес в осъществяването на уговорките си все още на присъединението си към Европейски Съюз и че всички индикатори могат да бъдат приемливо затворени. “

Комисията прецизира, че следи обстановката в страната посредством годишния отчет за върховенството на закона, следващият от който се чака към средата на годината. „ България е изразила предпочитание да одобри предлагането на Комисията за контакти след отчета за Върховенството на закона и рекомендациите му и за довеждане докрай на промените по Плана.

Изпълнение на уговорките на България и Румъния и продължаването на позитивния ритъм на промени ще подсигуряват, че постигнатият прогрес е резистентен и необратим. “ Това ще разреши механизмът за мониторинг и двете да бъде сполучливо затворен, споделят от комисията

За окончателното решение в околните месеци, споделя Комисията, ще потърси мнението на Съвета, както и на Европейския парламент.

Принципно, решение на Комисията за отпадане на мониторинга още в края на предходната година бе задоволително за формалното му привършване (тъй като тя го е почнала, тя може да го отмени). Още повече, изпълнителния орган разполага с стеснен запас, който приготвя и заместващия инструмент на Европейския съюз- годишните отчети за върховенството на закона.

Реклама

Въпреки това, комисията усеща настроенията в страните членки. И преди ново слагане на тематиката за Шенген в Съвета, нещо за което България и Румъния, подкрепени от европейските институции не престават да се борят, въпросът за формалния завършек на мониторинговите отчети ще се наложи да бъде гласуван от страните членки, разясняват източници на „ Капитал “.

Има риск Румъния да се „ освободи “ от нас

На въпрос дали Нидерландия в действителност поддържа Румъния за присъединението и за Шенген или това е единствено фасада, в изявление за румънска телевизия евродепутатът Зигфрид Мурешан съобщи предходната седмица, че нидерландското държавно управление е „ било заслужено “.

„ Миналата година Нидерландия ни сподели от какво се нуждае във връзка с оценките на Европейската комисия. Имаше 2 задачи на място, които направиха оценка на външната граница на Румъния и установяваха, че страната съблюдава всички механически стандарти, добре пази външната граница. Нидерландското държавно управление също ни предизвести, че би трябвало да издигнем МСП като политически мотив, а позитивният отчет им разреши да да кажат „ да “ на присъединението на Румъния към Шенгенското пространство (…), само че за момента нямат мандат да гласоподават в интерес на присъединението на България “, добави той.

В клопката на личните си неточности

Така вместо да оползотвори положителната воля на Комисията и на стечението на събитията, които облагодетелстват разширението на Шенген, България изпадна още веднъж в позицията да се аргументира за какво не може да се пребори с корупцията.

Служебният кабинет към този момент е получил нотификация от комисията в резултат на констатации в минали отчети за върховенството на закона и трябваше да извърши серия от промени посредством Плана си за възобновяване, с цел да избегне отрицателните последствия. Липсата на парламент и неналичието на прогрес несъмнено не играе положителна роля.

Според източник от държавното управление, осведомен със обстановката, два закона ще бъдат основни – за измененията в Наказателно-процесуален кодекс за статута на основния прокурор и антикорупционният закон. Ако мониторингът бъде свален през юни, през октомври София ще може да сложи тематиката за Шенген, дружно с Румъния. Освен в случай че последната към този момент не е дефинитивно разграничена от България.

В отчет на Civil LIberties Union for Europe от 21 февруари за върховенството на правото в Европейски Съюз, България още веднъж бе подложена на критика за поради правосъдната система, SLAPP делата против публицисти и назначенията в основни институции и организации. „ Новите планове за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт имат капацитет да подобрят правосъдната система, в случай че бъдат признати. Ключовият законодателен акт обаче се сблъска със мощна съпротива от страна на бранителите на статуквото и не реализира забележителен прогрес. Не бяха прегледани нито действието на Инспектората към Висшия правосъден съвет, нито проблематичният състав на Висшия правосъден съвет. “, написа в отчета.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР