Великден – символи и знаци. Творителница за обредни хлябове и

...
Великден – символи и знаци. Творителница за обредни хлябове и
Коментари Харесай

Празнична проява „Великден – символи и знаци организира добричкият РИМ

„ Великден – знаци и знаци. Творителница за обредни хлябове и писани яйца “ – по този начин е озаглавена проведената от НЧ „ Български искрици 2016 “ и Регионалния исторически музей демонстрация, отдадена на светлия пролетен празник.

В самодейността ще се включат възпитаници от Професионалната гимназия по земеделско стопанство и СУ „ Св. Кл. Охридски “.

Специално присъединяване в културното събитие посетители ще вземат майсторите на национални художествени занаяти Веселина Кулева от гр. Добрич, Доротея Атанасова от с. Дуранкулак и Калина Димитрова. Те ще срещнат участници и посетители с благосъстоянието от великденски ритуали и знаци, ще покажат обичайни остарели и забавни по-нови техники за писане на яйца и ще вкарат всеки искащ в изкуството на направа от тесто на разнообразни изображения за декорация на празничните хлябове.

Желанието на уредниците е благодарение на майсторките всеки участник самичък да сътвори несравним и хубав обредeн предмет, който да отнесе в дома си като великденска декорация или да подари на близки с благопожелание за здраве и шанс. А осъществяванията на надарените музиканти и танцьори от отбор „ Сборенка “ при СУ „ Св. Кл. Охридски “ с началник Гергана Димитрова ще допрян сърцето на всеки познавач на българския фолклор и ще го заредят със слънчево въодушевление и креативно ентусиазъм.

Великденската творителница ще бъде открита на 30 април в 14.30 часа в двора на Етнографска къща.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР