Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни ваксини срещу коклюш на

...
Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни ваксини срещу коклюш на
Коментари Харесай

Здравните власти започват безплатни имунизации за бременните жени срещу коклюш

Министерството на опазването на здравето ще обезпечи безвъзмездни ваксини против коклюш на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица. Това заяви на брифинг министърът на опазването на здравето доктор Галя Кондева в постройката на Министерски съвет.

" Регистрираните случаи на коклюш в страната са над 500, при 4 в същия интервал на предходната година. Това напълно ясно демонстрира наклонността за епидемиологично разпространяване на заболяване. Над 90% от случаите са деца. Рисковата група от затруднения и хоспитализация са децата до 1 година. 84% от тях са неимунизирани заради ненавършена възраст или други аргументи. Вземайки поради това и полученото към този момент мнение на Националния съвет по имунизиции и получено мнение от експертния съвет, подхващам следните дейности: Актуализация на имунизационния календар : позволява се главната планова имунизация против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце вид Б инфекции да започва по-рано, от 6-а седмица и обезпечаване на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица, които желаят да се ваксинират гратис, без значение от това дали са здравноосигурени или не ". 

По-рано през днешния ден основният държавен здравен контрольор инспектор доцент Ангел Кунчев съобщи пред Евронюз България, че няма да се вкарва изключителна епидемиологична конюнктура в страната поради разпространяването на коклюш. Кунчев уточни още, че не се постанова въвеждането на противоепидемични ограничения.

500 са към този момент записаните в страната случаи на коклюш. Карантина ще се вкарва единствено в съответни учебни заведения и детски градини, където има болни, като се вкарва и онлайн образование.

Следващата седмица ще влезе в действие и наредбата, с която се изтегля с половин месец първата имунизация на бебета и се обезпечават ваксини за бременни, които имат предпочитание да се ваксинират.

Във вторник Министерството на здравеопазването разреши първата имунизация против коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР