Няколко държави са готови да изпратят ракети „Харпун“ на Украйна,

...
Няколко държави са готови да изпратят ракети „Харпун“ на Украйна,
Коментари Харесай

Западни издания за намерението на САЩ и още няколко държави да снабдят Украйна с противокорабни ракети

Няколко страни са подготвени да изпратят ракети „ Харпун “ на Украйна, с които да се противодейства на съветските военни кораби в Черно море, написа в. „ Телеграф “.

Съединени американски щати обмислят да изпратят на Украйна усъвършенствани противокорабни ракети, които да бъдат употребявани против съветските бойни кораби в Черно море и да сложат завършек на морската обсада, наложена от Кремъл върху доставките на храни за света. Представители на Съединени американски щати обявиха, че противокорабните ракети „ Харпун “ и „ Нейвал страйк мисайлс “ (NSM) могат да бъдат изпратени или непосредствено от Съединени американски щати, или от европейски съдружници, които разполагат с тях. Говори се, че няколко страни са подготвени да изпратят ракети " Харпун " с обхват от съвсем 300 км, само че се двоумят дали да бъдат първите, които да го създадат, на фона на опасения от ескалация, отбелязва английското издание.

Около 20 кораба на съветските военноморски сили, в това число подводници, се намират в Черно море, заради което Украйна изиска да ѝ бъдат предоставени съвременни противокорабни оръжия. Източник от " Даунинг стрийт " съобщи, че Обединеното кралство се ангажира да изпрати повече ракети " суша-вода " на Украйна и счита, че те ще бъдат нужни за решение на казуса с блокадата. Според Брайън Кларк, специалист по военноморските въпроси във вашингтонския института " Хъдсън ", изпращането даже на по-малко от две дузини ракети може да накара Русия да вдигне блокадата.

Владимир Путин блокира украинските пристанища, с цел да спре изнасянето на зърно и други артикули от Украйна, известна като " житница на Европа ", и това провокира международна продоволствена рецесия, отбелязва " Телеграф ". Организация на обединените нации прикани Русия да приключи блокадата и предизвести, че повишението на международните цени на храните може да докара до всеобщ апетит.

Британският министър председател Борис Джонсън в диалог с президента на Украйна Володимир Зеленски през вчерашния ден разиска по какъв начин да се възобновят " сериозните морски и сухопътни " вериги за доставки, напомня изданието, както и изявлението на Антъни Блинкън, държавният секретар на Съединени американски щати: " Хранителните доставки за милиони украинци и милиони други по света безусловно са станали заложници на съветските военни. "

Москва съобщи, че ще вдигне блокадата единствено в случай че отпаднат глобите, наложени на Русия. Вестник " Гардиън " обръща внимание на поста на някогашния съветски президент Дмитрий Медведев, в платформата Телеграм: " Страната ни е подготвена да извърши напълно отговорностите си. Но тя чака помощ и от комерсиалните си сътрудници, в това число на интернационалните платформи. В противоположен случай няма никаква логичност: от една страна, против нас се постановат безумни наказания, а въпреки това, изискват доставки на храни. Нещата не стават по този начин, ние не сме идиоти ", сподели Медведев, който е заместник-председател на съветския Съвет за сигурност.

Под заглавие „ Русия води украински бойци от " SS дивизия " в лагер за задържане “ „ Телеграф “ се стопира на ориста на украински бойци, изпратени в следствения арест в Таганрог, на Азовско море, покрай Ростов.

В. " Ню Йорк таймс " се стопира на различен аспект от войната в Украйна. Според изданието наподобява, че Русия поставя основите за анексиране на някои елементи от Югоизточна Украйна, които по думите на представител на Кремъл ще заемат „ почтено място в нашето съветско семейство “. Вестникът цитира Марат Хуснулин, вицепремиер на Русия по въпросите на инфраструктурата, който обиколи тази седмица Херсонска област и очерта проектите на Русия да поеме цялостен надзор над жизненоважна инфраструктура, в това число най-голямата атомна електроцентрала в Европа, до момента в който укрепва отбранителните си позиции там.

Изданието също по този начин преглежда " съвършената стихия ", основана от войната в Украйна в комбиниране с последствията от изменението на климата и пандемията, довела, както споделя Организация на обединените нации, до нов скръбен връх в равнището на глада в международен мащаб. Според Световната стратегия по прехраната минимум 276 милиона души през днешния ден са изправени пред остра продоволствена неустановеност в съпоставяне със 135 милиона преди пандемията, а 49 милиона души в 43 страни са на ръба на глада.

В. „ Гардиън “ показва оценката на основания в Съединени американски щати мозъчен концерн Института за проучване на войната (ИИВ), която гласи, че съветските сили в Украйна не престават да страдат от дефицит на запаси в жива мощ. Изданието написа, че съгласно неназован американски чиновник в региона на защитата съветските сили към момента разполагат със 106 батальонни тактически групи, които работят в Украйна, само че е трябвало да разформироват и обединят някои от тях, с цел да компенсират загубите.

Институтът също по този начин показва, че украински публични лица оповестяват, че част от съветските войски, изтеглени от несполучливата атака към град Харков, са били трансферирани в Донецк, в Донбас, с цел да се компенсират " забележителните бойни загуби, които 107-и мотострелкови батальон е понесъл на към 20 км югозападно от град Донецк ".

Като съвсем невъзможни наподобяват към този момент вероятностите за помирение в Украйна. Това излиза наяве от казаното от основния консултант на президента на Украйна и член на екипа, който договаря с Русия, Михайло Подоляк. Той счита, че прекратяването на огъня с Русия е " невероятно без цялостното евакуиране на съветските войски " от украинските земи. Подоляк съобщи, че Киев не се интересува от нов " Минск ", визирайки Минското съглашение от 2015 година, реализирано с посредничеството на Франция и Германия, което се опита да обезпечи преустановяване на огъня сред украинското държавно управление и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна, показва „ Гардиън “.

В. „ Индипендънт “ се стопира на изявлението на украинския президент Володимир Зеленски от през вчерашния ден, който сподели, че в Донбас ситуацията е „ като в пъкъла " заради непрестанните бомбардировки на Русия, вследствие на които районът е " изцяло опустошен ". Зеленски упреква Москва, че прави " брутални " и " безсмислени " набези със усилване на офанзивата си в източната част на страната след изтеглянето на войските си от покрайнините на столицата Киев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР