Някога чувствали ли сте се замаяни, треперещи и още по-гладни

...
Някога чувствали ли сте се замаяни, треперещи и още по-гладни
Коментари Харесай

Защо кръвната ми захар спада след хранене?

Някога чувствали ли сте се замаяни, треперещи и още по-гладни даже след обяда? Това може да бъде реактивна хипогликемия. Ето какво би трябвало да знаете за това и по какъв начин да го избегнете.

Хипогликемия е терминът, употребен за разказване на това, което се случва, когато кръвната ни захар спадне. Може да аргументи уязвимост, апетит, изпотяване, сърцетуптене, тремор или трептене, пристъп, световъртеж, гадене, главоболие и нарушено зрение. Може да стане толкоз тежко, че да аргументи психологични признаци като комплициране.

Докато хипогликемията най-често визира диабетици след огромна доза инсулин, недиабетиците също могат от време на време да изпитват тези признаци, изключително когато тялото отделя огромно количество инсулин.

Така че, в случай че в миналото сте се чувствали треперещи, изпотени и слаби след хранене при липса на диабет, това може да е реактивна хипогликемия - когато кръвната захар спадне вследствие на прекалено много инсулин.

Защо това може да се случи?

Когато сте на работа, това може да е изключително неприятно, изключително когато би трябвало да се концентрирайте върху значима задача.

Колкото и да е неприятно, в множеството случаи спадът на кръвната захар след хранене не е животозастрашаващ. Той е резултат от несъразмерното произвеждане на инсулин след консумация на тежка храна, натоварена с въглехидрати. Допълнителният инсулин отстранява прекалено много глюкоза от кръвта, което води до признаците, упоменати нагоре.

Други по-сериозни аргументи за спад на кръвната захар след хранене включват тумори на панкреаса, злоуопотреба с алкохол, интервенции като стомашен байпас или лекуване на язва или инсулинова устойчивост (метаболитно заболяване, което постоянно включва положения като затлъстяване и високо кръвно налягане).

 спад на кръвната захар след ястие

Какво можете да извършите, с цел да предотвратите тези захарни сривове след хранене?

Най-доброто решение за битка с хипогликемията след хранене е да се подсигурява, че панкреасът създава задоволително количество инсулин и равнището на кръвната захар в никакъв случай не спада прекалено много или прекомерно бързо.

Това може да се избегне, като се ядат храни, които не подтикват прекалено отделянето на инсулин. Те включват нерафинирани въглехидрати като бяла паста, бял самун, тестени закуски, бисквити, сладкиши, бял ориз и плодове с доста високо наличие на захар като грозде.

Алкохолът и захарните газирани питиета също могат да доведат до скок на инсулина.

Ако сте предразположени към хипогликемия и нямате някакви съществени болести или в случай че сте преддиабет, доктор Ингрид ван Херден, регистриран диетолог, предлага следното:

- Никога не пропускайте закуската. Диета като от време на време недояждане може да не е идеална за вас, в случай че сте склонни към ниски равнища на кръвната захар.

- Не пропускайте храненията и в никакъв случай не оставяйте кръвната захар да падне прекомерно ниско.

- Яжте дребни, чести, уравновесени порции, основани на следните правила: те би трябвало да включват пълнозърнести храни, здравословен източник на мазнини, постни протеини и фибри.

- Похапвайте здравословно на работното си място, с цел да избегнете това, изключително късно следобяд, когато шофирате вкъщи. Пълнозърнести крекери, сушени плодове, бадеми или ябълкови филийки с фъстъчено масло са идеални.

- Ограничете равнищата на алкохол, защото остатъкът на алкохол може също да докара до скок на равнищата на кръвната захар и по-късно да спадне.

- Спете задоволително. Когато липсва сън, равнищата на кортизол (хормон на стреса) се покачват, което също може да докара до срив на равнищата на кръвната захар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР