Някакви хора, чиито мозъци са блокирани от непрекъснато угодничество и

...
Някакви хора, чиито мозъци са блокирани от непрекъснато угодничество и
Коментари Харесай

Огнян Стефанов: Страхът, че ще изгубиш работата си стига до патологични измерения

Някакви хора, чиито мозъци са блокирани от непрестанно ласкателство и блян да се впишат по-близо до властта, да съумеят да ощипят нещо, още не са разбрали, че тази система се разпада, че този модел, който дълго време наричахме #Кой?, си отива. Корабът потъва бе, хора! Капитанът дава някакви инструкции с изключителни конференции и брифинги, а кораба го няма!

Това сподели журналистът и основател на уеб страницата Фрог нюз Огнян Стефанов в предаването " Студио Хъ " по 7/8 ТВ.

Той разяснява и модела „ Страх “, който ни ръководи. „ Страхът е напълно действително положение за всеки човек, а при нас е за цялото общество. От години в България се проектира модел на тирания. У нас от няколко години ръководството е структурирано по този начин, че върху страха то съумява да приложи всички свои хрумвания “, изясни журналистът.

„ Като при всяка тирания, първите наложителни неща тя да укрепне, да се развива и в последна сметка да се наложи като модел в една страна, е да бъдат овладени институциите, медиите, силовите структури – полиция, секрети служби, и в последна сметка да се наложи един боязън у всички жители. Това може и да звучи някак отвлечено и теоретично, само че образците са с хора, които познаваме и се срещаме. Страхът, че ще изгубиш работата си, е един от водещите, защото работата е методът на прехранване за съвсем всеки човек и неговото семейство. Този боязън стига до патологични измерения в нашето общество. Получава се по този начин: доста хора се опасяват от прокуратура, Министерство на вътрешните работи, полиция, служби, Национална агенция за приходите, инспекции и така нататък И не толкоз, че тези служби биха изпълнили отговорностите си, а от метода, по който те извършват своите отговорности. Страхът идва от там, че тези институции силово постановат и поръчково извършват дадени разпоредби. Немалка част от жителите се трансформират в жертви. Те не се срещат с институциите като равни с равни “, изясни Стефанов.

„ Страхът у жителите не изключва страха в самите структури и тези институции, тъй като там са назначени хора, така наречен калинки, заемащи постове не поради познания и опит, а поради честност и преданост към ръководството и властта. Те се опасяват за местата си. Протестите на прокурори и следователи, писмата до Европейска комисия и посолства, са плод на техния под паника боязън, че може да изгубят местата си. Те не взимат кой знае какви огромни пари, с изключение на тези от тях, които са корумпирани. Страх ги е, тъй като не имат вяра в личните си благоприятни условия. Те знаят, че не са конвертируеми на свободния пазар. В тях е залегнало убеждението, че босът дава, а това е огромният, мощният “, добави Огнян Стефанов.

„ В нашия случай е някакъв триумвират или четирима души, които са овладели властта. Всеки ги знае поименно. Този боязън върви от горната страна до долу по пирамидата. Така треперят някакви служители по общински служби и под дърво и камък. Този боязън става всеобщ. Това демотивира хората, тъй като те не са свободни “, изясни журналистът.

„ Сега плачат с крокодилски сълзи, че имало предложение да бъдат закрити профилираният съд и прокуратура. Ей, Богу, чух сутринта представителя на спецсъда и прокуратурата да загатват някакви числа какъв брой били наказани. Трябва да кажете това на коя инстанция е. Освен това, вие не давате нито един образец за наказан министър, за върховен служител, за регулиране на публични поръчки. Губят се следите на десетки милиарди. Хвалят се за някакви телефонни измами. Чуват ли се какво приказват? Спецсъдът се занимава с телефонни измамници? С това би трябвало да се занимават районните Министерство на вътрешните работи и полицията по градове и села. Къде е превантивната работа? “, попита Стефанов. „ Превърнало се е в някакво обществено ведомство, което властта поддържа, с цел да печели някакви свои лоялни хора. Друг е въпросът до каква степен ги печели. Освен това подборът в Министерство на вътрешните работи е редуциран до ужасно дъно “, разяснява още той.

Стефанов означи, че даже и бизнесът се опасява. „ Когато един или двама души са овладели цялата страна, тогава и най-коравият предприемач, който се опита да се опълчи, бива размазан “, означи журналистът.

По думите му отговорът на прокурорите за личните им дейности постоянно бил еднакъв – това било подредено „ от горе “. „ Това не е ли боязън? “, пита Стефанов. Според него това не е завръщане, а продължение на „ тази традиция “, която постоянно сме смятали, че е „ привилегия “ на латиноамериканските страни.

„ Изходът от създалата се обстановка е безспорна непоносимост “, счита той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР