Новото производство е образувано, след като съд отказа сделката да

...
Новото производство е образувано, след като съд отказа сделката да
Коментари Харесай

КЗК пак се произнася може ли “Еврохолд” да купи ЧЕЗ в България

Новото произвеждане е формирано, откакто съд отхвърли договорката да бъде утвърдена. Комисията за защита на конкуренцията още веднъж ще се произнася дали бизнесът на ЧЕЗ в България може да бъде платен от “Еврохолд”. Сделката е планувано да стане посредством записаната в Нидерландия компания “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани”. Регулаторът е образувал ново произвеждане, откакто Административният съд в София-област на 22 юли анулира решението, с което Комисия за защита на конкуренцията забрани договорката сред ЧЕЗ и “Еврохолд”.

С решението си съдът връща делото за ново изговаряне според наложителните инструкции, дадени в претекстовете към решението. Комисия за защита на конкуренцията е наказана и да заплати на “Еврохолд” разноските по делото в размер на малко над 10 хиляди лв.. Решението не бе дефинитивно, само че от регулатора са се отказали да го апелират и то към този момент е влезнало в действие. Миналата година “Еврохолд” изиска да придобие посредством “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани”, 7 компании и от групата ЧЕЗ - “ЧЕЗ България”, “ЧЕЗ Разпределение България”, “ЧЕЗ Електро България”, “ЧЕЗ Трейд България”, “Фри Енерджи Проджект Орешец”, “Бара Груп” и “ЧЕЗ Информационни и информационни технологии България”, отбелязва " Канал 3 ".

След договаряния двете страни се споразумяха за цена от 335 млн. евро. Комисия за защита на конкуренцията обаче спря договорката с претекст, че 77,3% от приходите на “Еврохолд” са от застрахователни услуги, което ще му даде преимущество при търговията на ток на свободния пазар. Комисията се произнесе в рекордно къс период от 10 дни при вероятен период от 4 месеца. Решението бе обжалвано и от двете страни по договорката - “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани” и “Еврохолд България”, които завоюваха делото. Още през 2017 година чешките притежатели на ЧЕЗ оповестиха, че желаят да се изтеглят от България.

Първата контрактувана договорка беше през 2018 година сред ЧЕЗ и “Инерком” на Гинка Върбакова. Антимонополният орган и тогава спря покупко-продажбата. Мотивите бяха, че има опция за усилване на господстващото състояние на “Инерком”, защото и ЧЕЗ, и компанията на Върбакова имат фотоволтаици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР