Ново проучване на международната организация ЧЕТИРИ ЛАПИ на тема Употребата

...
Ново проучване на международната организация ЧЕТИРИ ЛАПИ на тема Употребата
Коментари Харесай

Доклад за жестокото производство на вълна за спортната модна индустрия: ЧЕТИРИ ЛАПИ

Ново изследване на интернационалната организация ЧЕТИРИ ЛАПИ на тематика " Употребата на мериносова върна в спортните дрехи ” сочи, че десетте най-големи международни спортни марки не престават да употребяват мериносова вълна за производството на някои от продуктите си.

 

Това, което доста консуматори не знаят обаче е, че тези артикули постоянно не са сертифицирани и, в множеството случаи, са основани от вълна, добита посредством мъчителния и нечовечен способ " мулезиране ". От години съществуват по-хуманни решения, само че този способ, при който огромна част от кожата от задната част на овцете се изрязва онлайн, дружно с вълната, продължава да се ползва.

В отчета изключително се откроява международният водач в производството на спортни дрехи - Nike. Двата му съществени съперника Puma и Adidas стартират преход към  изцяло потребление на сертифицирана вълна до 2025 година и 2030 г.  за разлика от Nike, които не са подхванали стъпки към потреблението на по-устойчиви материали. ЧЕТИРИ ЛАПИ приканва компанията да предприеме тази значима стъпка към по-хуманно отношение към животните и да избави живота на милиони овце, които всяка година са подложени на голямо страдалчество и болежка.

От години стилната спортна промишленост се възползва от основното преимущество на вълната като материал, който може да топли и охлажда по едно и също време. Мериносовата вълна се употребява за изработката на доста артикули - йога клинове, тениски за велосипедисти и спортни панталони. С повишаването на известността на мериносовата вълна от началото на пандемията, се усилва и отговорността на производителите за хуманно отношение към животните.   

" Nike твърди, че не поддържа " мулезирането ”, само че до в този момент компанията не е подхванала никакви дейности за преустановяване на потреблението му. Неколкократно се опитахме да се свържем с компанията, само че не успяхме да получим отговор на въпросите ни за произхода на вълната, която употребяват и за ограниченията, които подхващат за премахването на жестоката процедура от веригата си за доставки. Призоваваме Nike да стартира преход  към  сертифицирана вълна, която не е се създава посредством мулезиране. По този метод милиони овце ще бъдат избавени от нечовечната процедура, ” споделя Ребека Пикалло Гил, началник на интернационалната акцията за вълна на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Мулезирането е систематичен проблем

ЧЕТИРИ ЛАПИ даде вълнени проби от разнообразни компании на самостоятелна лаборатория във Англия, с цел да ги изследва. Според най-големия доставчик – Австралия - влакната на същинската мериносова вълна не би трябвало да имат междинен диаметър под 22 микрона. Всички изследвани проби са били в тази стойност, което значи, че най-вероятно съдържат точно подобен материал. При липса на проследимост на процеса на доставяне и единствено 14% вълна, създадена без мулезиране, рисковете и казусът с жестокото отношение към животните са явни.

" Мулезирането е проблем, който визира цялата промишленост. Като международен водач Nike, има опция да заема ясно позиция за по-хуманното отношение към животните и да окаже въздействие върху промишлеността ", прибавя още Ребека Пикалло Гил.

Предистория

ЧЕТИРИ ЛАПИ от години работи за прекратяването на жестоката процедура " мулезиране ”. През 2021 година над 30 международни фешън марки изпратиха отворено писмо до австралийската вълнена промишленост с апел да се постави завършек на използването му върху овце, които са единствено на няколко седмици.

 

 

Австралия е единствената страна, в която към момента се практикува мулезирането. По време на тази мъчителна процедура, с изключение на вълната се отрязва и огромна част от кожата на задната част на овце на възраст сред 2 и 10 седмици, без използването на средства за облекчение на болката за животните. Този развой предизвиква стрес, боязън и извънредно мощна болежка, която може да продължи с дни. Налични са  устойчиви решения, измежду които е прекосяването към други породи овце, които са по-неподатливи към развиването на инфекции. За да се избегне потреблението на жестоки способи, съществуват и документи, посредством които може да се наблюдава пътя на вълната чак до фермите за развъждане на овце.

ЧЕТИРИ ЛАПИ:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е интернационална организация за отбрана на животните, която оказва помощ на изложени на директното човешко въздействие животни, разкрива случаи на принуждение, избавя животни в потребност и ги пази. Основана през 1988 година във Виена от Хелмут Дунглер и другари, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с почитание, състрадание и схващане. Кампаниите и плановете на ЧЕТИРИ ЛАПИ са ориентирани към животни компаньони, включително бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, огромни котки и орангутани, които се отглеждат при несъответствуващи условия, както и в зони на бедствия и спорове. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Англия, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, Съединени американски щати, Тайланд, Украйна, Швейцария и Южна Африка, както и избавителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ обезпечава неотложна помощ и дълготрайни решения. www.four-paws.bg.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР