Новият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард призова

...
Новият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард призова
Коментари Харесай

Лагард призова еврозоната за повече публични инвестиции

Новият ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард прикани държавните управления на страните от еврозоната да създадат повече обществени вложения. Наследникът на Марио Драги изнесе първата си огромна тирада като президент на ЕЦБ в края на предходната седмица и я стартира с откъс от Т. С. Елиът: " Всеки миг е ново начало ", като показа, че това не се отнася единствено за нея, само че и за цяла Европа.

Две съществени провокации

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Лагард загатна две основни провокации, пред които е изправена Европа сега. Първото се отнася до изменящата се световна търговия. Тя означи забавящия се ритъм на напредък на световната търговия - през тази година се чака тя да нарасне едвам с 1.1%, което е с 0.7 прочие пункта по-малко от плануваното предходната година. Лагард обърна внимание на протичащия се преход сега " от външно търсене към вътрешно търсене, от вложения към ползване и от произвеждане към услуги ", до момента в който новите технологии трансформират до момента познатото предложение, оповестява Financial Times.

Второто предизвикателство, на което подчертава, е вътрешният напредък на развитите стопански системи. Едно от главните послания на речта е, че Европа би трябвало да се трансформира и приспособява в звук с изменящия се свят. Решението, което Лагард предлага, за новите провокации, е в по едно и също време фокусиране върху интернационалната търговия и подсилване и усилване на вътрешния пазар. " Отговорът се крие в конвертирането на втората в света по величина стопанска система в такава, която е по едно и също време отворена за света и уверена в себе си ", означи тя.

Политики за стимулиране на вътрешния напредък

Новият президент на ЕЦБ не разяснява предстоящи промени в паричната политика, вместо това се обърна към държавните управления на еврозоната, като ги прикани да засилят обществените вложения. " Инвестициите са забележителна част от оправянето със актуалните провокации, защото те са по едно и също време днешното търсене и утрешното предложение ".

Лагард обърна внимание на разликата сред елементарни държавни разноски и " продуктивни разноски – които с изключение на инфраструктура включват научни проучвания и разработки и обучение ". Тя обърна внимание на това, че делът на продуктивните разноски от общите обществени разноски е понижен в множеството страни от еврозоната, като това се случва във време на потребност от нови вложения.

За увеличение на продуктивността Лагард предложи интеграцията в областта на услугите, финансовите пазари и банковия бранш. И означи потребността от основаването на новаторски компании, които по-бързо да разпространят новите технологии в границите на съюза. " Това са градивните детайли на европейската стопанска система на бъдещето. "

Лагард добави, че ЕЦБ ще продължава да поддържа стопанската система на еврозоната и ще взема под внимание бъдещи опасности.

Управителят на Германската централна банка Йенс Вайдман приказва малко по-късно на същата конференция. Той се изрече в поддръжка на концепцията за преразглеждане на политическата тактика на ЕЦБ и повтори постоянно отправяното си предизвестие, че паричното стимулиране би имало съществени последствия, които не трябва да се пренебрегват. " Обещанието " по-ниски (лихвени проценти) за по-дълго " е стръв за парично стимулиране в сегашното и е с цената на по-висока инфлация в бъдещето ", разяснява Вайдман.

Противоположни мнения

Речта на новия президент на ЕЦБ беше посрещната с поддръжка от страна на присъстващи банкови водачи. Кристиан Суинг, основен изпълнителен шеф на Deutsche Bank, показа, че за него това е била най-окуражаващата тирада, която е чувал от години в Европа.

Речта на Лагард получи отрицателни оценки от страна на икономисти, които споделиха разочарованието си от неналичието на елементи по отношение на паричната политика. Според Карстен Бжески, икономист от ING, Лагард е посочила, че може по-скоро да бъде водещ политически и стопански глас на Европа, в сравнение с бързо да преструктурира ЕЦБ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР