Новите ограничителни условия за прилагане на иновативни лекарства при онкоболни

...
Новите ограничителни условия за прилагане на иновативни лекарства при онкоболни
Коментари Харесай

Ограничението за ползване на иновативни лекарства лишава онкоболен от терапия

Новите ограничаващи условия за използване на новаторски медикаменти при онкоболни ще лишат хиляди пациенти от късмет за терапия и удължение на живота. Такъв е казусът с 60-годишен мъж с рак на белия дроб, който с помощта на достъпа до новаторско лекуване в Комплексния онкологичен център в Пловдив, живее към този момент 4 години пълноценно - работи, устоя и гледа фамилията си, поддържа положително качество на живот.

През 2014 година пациентът постъпи с белодробни недоволства - кашлица и зной. При проучванията открихме леке на белия дроб и след оперативно диагностициране се откри недребноклетъчен карцином на белен дроб, описа началникът на Първо поделение по здравна онкология в Комплексния онкологичен център в Пловдив доктор Антоанета Томова. Специалистите почнали общоприета химиотерапия с две медикаменти в продължение на 6 месеца, след което пациентът останал на поддържащо лекуване с единия препарат. 

Две години след болестта лекарите създали особено имунохистохимично проучване. То потвърдило, че болният има необичаен вид рак на белия дроб - съществуване на характерна генетична разновидност, която се среща при 2 до 7 % от популацията. Заболяването се овладява със специфичен нов препарат. За нашият пациент това беше втора опция. Започнахме да го прилагаме при него през 2016 година, описа доктор Томова. То е под формата на таблетки като се одобряват две хапчета дневно. 

С новия артикул 60-годишният мъж поддържа доста положително качество на живот, няма съвсем никакви странични феномени, а заболяването се управлява надеждно. Междувременно лекарите разкрили и рак на простата, почнали лекуване със общоприета хормонална терапия като по този метод овладяват и двете диагнози. Д-р Томова акцентира, че с помощта на достъпа до новаторското лекуване за рак на белия дроб, мъжът живее не както се чака 1 година, а 4 пъти по-дълго, а от контролните проучвания, направени скоро, лекарите нямат учредения да считат, че положението ще се утежни. 

Доскоро цялата онкологична мрежа имаше достъп до тези медикаменти. Преди месец обаче бе признато, че достъп до новаторските артикули ще имат единствено университетските лечебни заведения, в които броят на болните, които търсят помощ е по-малък. Според доктор Томова двете академични лечебни заведения в Пловдив нямат сходни пациенти и съответния клиничен опит с новите артикули.

В КОЦ се лекуват над 55 000 души и профилираното лечебно заведение има обичаи в използването на лечението. Но в този момент пациентите им ще бъдат лишени от идната стъпка. КОЦ няма да може да помогне на болните си със последващите линии на лекуване, когато другите благоприятни условия се изчерпят, защото не е академични, а онкологичен център. Лекарите от КОЦ са безапелационни, че мярката е дискриминационна и неетична по отношение на пациентите, които се лекуват при тях. 

Само в пловдивския онкоцентър сходни пациенти с рак на белия дроб са към 1000. Тях ги чака ориста на 60-годишния мъж. Специалистите са на мнение, че пловдивския онкологичен център като максимален в страната, би трябвало да бъде прибавен към групата на лечебните заведения, които могат да ползват новаторските лечения.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР