Израелският въздушен удар тази нощ предизвика масивен пожар, при който

...
Израелският въздушен удар тази нощ предизвика масивен пожар, при който
Коментари Харесай

Израелският удар по палатков лагер предизвика международно осъждане

Израелският въздушен удар тази нощ провокира солиден пожар, при който починаха 45 души в палатков лагер в град Рафах, Газа, оповестиха публични лица в понеделник. Това докара до отвращение измежду международните водачи, които приканиха за осъществяване на решението на Международния съд за прекъсване на израелската офанзива., предава Ройтерс.

Израелските танкове продължиха да обстрелват източните и централните региони на града в южната част на Газа в понеделник, убивайки осем души, оповестиха локалните здравни чиновници.

Израелската войска заяви, че въздушната офанзива в неделя, основана на " точна разследваща информация ", е ликвидирала военачалника на Хамас за Западния бряг и различен чиновник, виновен за нападенията против израелци. По-рано в неделя те оповестиха, че осем ракети са били прихванати след изстрелване от региона на Рафах. 

Главният боен прокурор на Израел назова въздушния удар " доста сериозен "  и съобщи, че е почнало следствие. " Израелските отбранителни сили (ИДФ) съжаляват за всяка щета на цивилни по време на войната ", сподели генерал-майор Ифат Томер Йерушалми на конференция в понеделник.

Атаката е осъществена в квартала " Тел Ал-Султан ", където хиляди палестинци потърсеха леговище, след като израелските сили започнаха сухопътна атака в източната част на Рафах преди повече от две седмици.

Повече от половината от починалите са дами, деца и възрастни хора, оповестиха здравните чиновници в ръководената от Хамас линия Газа, като прибавиха, че броят на жертвите евентуално ще се усили, така като много хора, пострадали от пожара, са в сериозно положение с тежки изгаряния.

Израел продължи офанзивите против Рафах въпреки решението на Международния съд на ООН в петък, който подреди да спре, аргументирайки, че решението на съда дава известна независимост за военни дейности там.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е " засегнат " от последните офанзиви на Израел. " Тези интервенции би трябвало да спрат. Няма безвредни зони в Рафах за цивилните палестинци ", написа той в X.

Германският външен министър Аналена Бербок и върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел заявиха, че решението на Международния съд би трябвало да бъде почетено. " Международното филантропично право важи за всички, в това число и за дейностите на Израел по време на войната ", сподели Бербок.

" На фона на глада, на фона на отхвърли да се допусне помощ в задоволителни размери, това, на което станахме очевидци нощес, е безчовечие ", каза ирландският външен министър Михол Мартин.

Египет осъди " умишленото бомбардиране на палатките на разселените хора " от израелската войска, оповестиха държавните медии, описвайки го като очевидно нарушаване на интернационалното право.

Саудитска Арабия също осъди израелската офанзива, а Катар заяви, че ударът по Рафах може да попречва напъните за ходатайство за преустановяване на огъня и замяна на заложници.

На дневна светлина се видя, че лагерът съставлява единствено остатъци от палатки, усукани железни структури и обгорели движимости.

Болниците в Рафах, в това число полевата болница на Международния комитет на Червения кръст, не съумяха да се оправят с всички ранени, тъй че някои бяха преместени в лечебни заведения в Хан Юнис, по-на север в Газа, за лекуване, оповестиха медици.

Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци (UNRWA) заяви, че обстановката е ужасяваща. " Газа е пъкъл на земята. Снимките от нощес са следващото доказателство за това ", написа UNRWA в X.

Повече от 36,000 палестинци са починали в израелската атака, оповестява министерството на опазването на здравето на Газа. Израел стартира интервенцията след набези на милиции, водени от Хамас, в южните израелски общности на 7 октомври, при които бяха убити към 1,200 души и хванати повече от 250 заложници, съгласно израелски източници.

Израел декларира, че желае да изкорени бойците на Хамас, укриващи се в Рафах, и да избави заложници, които съгласно тях се държат в региона. Но страната се сблъсква с световно наказание за неспособността си да предпазва живота на цивилните.

Израелските танкове продължиха да обстрелват периферията на Рафах, покрай граничния пункт от Газа в Египет, от 6 май насам и са навлезли в някои източни региони на града.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР