Новината, че Apple планира да произвежда най-новия си модел телефон

...
Новината, че Apple планира да произвежда най-новия си модел телефон
Коментари Харесай

Ще смени ли наистина фабриката на света своя адрес?

Новината, че Apple възнамерява да създава най-новия си модел телефон – iPhone 14 – в Индия, е освен поредна стъпка към тактиката на компанията за диверсификация на фабричната активност отвън Китай, само че и мотив за размисъл дали двете страни не трансформират статута си и дали новата фабрика на света не трансформира адреса си.

Очаква се 5% от производството на iPhone 14 да се реалокира в Индия тази година – доста по-рано, в сравнение с чакаха анализаторите. Според JP Morgan до 2025 година една четвърт от смарт телефоните на марката към този момент може да се вършат там.

Всъщност Apple стартира да създава iPhone в южния индийски щат Тамил Наду още през от 2017 година Но решението да прави своя водещ модел в Индия е забележителна стъпка и идва в подтекста на комерсиалното напрежение сред Пекин и Вашингтон, което не дава признаци на намаляване. Ходът се прави и на фона на хаоса с веригите на доставки, който политиката на Китай за „ нулев Коронавирус “ предизвика.
„ Китай плюс едно “
Твърдият метод на Пекин за премахване на пандемията докара до индустриални блокади и широкомащабни спирания на веригата на доставки. В резултат на това световните компании от ден на ден възприемат тактика „ плюс едно “, т.е. заобикалят да влагат единствено в Китай в опит да пренасочат своите потоци.

„ Компаниите към този момент не желаят да седят и да чакат смяна на политиката в Китай или да поставят яйцата си в една кошница за потребностите си от доставяне “, сподели пред BBC Оскар Де Бок, основен изпълнителен шеф на бизнеса с веригата за доставки на логистичната компания DHL.

Те желаят да се уверят, че имат две или три други възможности “, сподели той и уточни Индия, Виетнам и Мексико като едни от явните бенефициенти на зародилата се наклонност.

Де Бок бе във финансовата столица на Индия Мумбай, с цел да разгласи инвестиция от 500 милиона евро за удвояване на складовия потенциал и числеността на DHL през идващите пет години. Той сподели, че този ангажимент се дължи частично на растежа на задграничните вложения в браншове като производството и електрониката, където държавното управление на премиера Нарендра Моди предлага финансови тласъци на компании, искащи да трансфорат Индия в собствен индустриален център.

Като част от тази скица за тласъци минният конгломерат Vedanta Resources също е планувал вложения от близо 20 милиарда $ за основаване на цех за полупроводници в Индия в съдействие с тайванския колос за произвеждане на електроника Foxconn.

Анил Агарвал, ръководител на Vedanta Resources, сподели предишния месец, че светът се стреми да одобри тактика „ Китай плюс едно “ и че „ Индия явно е в добра позиция “.
Предимството на Индия
Индия, която е третата по величина стопанска система в Азия, работи интензивно, с цел да се нарежда като прелъстителен център за произвеждане и експорт за мултинационалните компании. Има огромен вътрешен пазар и обилие от гении евтино.

С растеж на Брутният вътрешен продукт от порядъка на 6-7% и обща инфлация, която е по-скромна, в сравнение с в доста други елементи на света, Индия е една от най-добре представящите се огромни стопански системи тази година.

Износът ѝ на артикули мина границата от 400 милиарда $, откакто стагнира на равнище от 300 милиарда $ в продължение на съвсем десетилетие.

Освен фискалните тласъци, администрацията на Моди също по този начин дава огромен подтик на двустранните търговски съглашения в опит да интегрира Индия по-дълбоко в световните вериги на доставки и да промени имиджа ѝ на муден в договарянията сътрудник.

Бизнесът приветства всички тези начинания, само че все пак методът на Индия към либерализацията на търговията, споделят специалисти, е една стъпка напред и три стъпки обратно.

Ускореното сключване на съглашения за свободна търговия за възстановяване на достъпа до пазара и понижаване на митата беше съпроводено от апели за повишение на митата върху минимум 3000 продукта, доста от които за сериозни входящи детайли в индустриалните процеси.

Много задгранични компании също се оплакват от неналичието на равни условия и възходящ протекционизъм.

За дребните и междинни компании – гръбнакът на стопанската система на Индия – към момента е мъчно да се оправят с тежката администрация на страната. Същинските промени в придобиването на земя и по-бързото лицензиране се изплъзнаха на политиците, а неприятната инфраструктура остава съществена спънка.

„ Apple сигурно е добър образец, само че превръщането на Индия в индустриален център ще изисква освен огромни вложения, само че и поддържаща екосистема за МСП “, споделя Михир Шарма, шеф на Observer Research Foundation (ORF).

Твърде рано е да се каже дали всички тези вложения ще бъдат направени в мащаб и дали ще бъдат устойчиви във времето. “

Шарма уточни, че МСП – които наемат по-голямата част от работната мощ в Индия – са били значително оставени отвън схемата за фискални тласъци на Моди. Според ORF, като се изключи текстила и облеклото, тя не обгръща други трудоемки индустриални промишлености. А точно те биха могли да разрешат на страната да се възползва дейно от тактиката „ плюс едно “ за напредък, насочен към износа, и да сътвори работни места за 12 милиона индийци, които се причисляват към работната мощ всяка година.

Според Шарма Индия ще би трябвало да увеличи уменията на своята работна мощ и да сътвори „ по-приветлив бизнес климат “, с цел да може да се конкурира с други азиатски стопански системи.

Тайланд, Виетнам и Южна Корея – всички стоят доста над Индия в класацията на Световната банка за лесното правене на бизнес. Виетнам също сътвори общоприет проект до 2030 година за създаване на интегриран инфраструктурен кулоар, който е сериозно значим за всеобщото произвеждане.
Повратна точка
Въпреки тези дългогодишни провокации, Индия е в по-добра позиция от всеки път да употребява тази „ историческа опция “, счита Алекс Капри, теоретичен помощник във Фондация „ Хинрих “.

Той споделя, че някои „ основни съсредоточени възли “ в Индия – южните щати като Тамил Наду, Телангана и районът на националната столица на север – са добре готови да развият сериозна маса в производството, до момента в който Съединени американски щати и техните съдружници се отделят от Китай.

Това евентуално ще отприщи епоха на конкурентен федерализъм измежду щатите, показват специалисти.

Индия също би могла да се възползва от това, че тайванските софтуерни компании реалокират потенциал в страната, с цел да се възползват от лесната наличност на евтини гении, прибавя Капри.

Така че това повратна точка ли е?

Един от моите индийски другари ми сподели, че Индия в никакъв случай не пропуща опция... да пропусне опция. Но мисля, че този път е друго “, споделя Капри.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР