Нови сигнали за недостиг на жизненоважни медикаменти. Близо половин година

...
Нови сигнали за недостиг на жизненоважни медикаменти. Близо половин година
Коментари Харесай

Нови сигнали за недостиг на жизненоважни лекарства по аптеките

Нови сигнали за дефицит на жизненоважни лекарства. Близо половин година лечението за децата с астма е дефицитна по аптеките.

Майка на три деца, две от които с астма, Йоанна споделя, че да си родител на дете с хронично заболяване в България е мъчно, тъй като медикаментите и за поддържащо лекуване, и за незабавни обстановки постоянно липсват.

" Това е стрес и непрекъснато напрежение. Аз постоянно пребивавам с препарат за няколко месеца напред, тъй като когато го няма, а на мен ми би трябвало в този момент, алтернативата ми е доста високорисково лекуване с кортикостероид в болница “, споделя Йоанна пред БТВ.

Липсващите медикаменти са единствените, които се ползват при деца с астма, споделят лекари. Фармацевти споделят, че съществени проблеми с доставките има от половин година. Единият медикамент липсва изцяло, а другите два са налични от време на време в дребни количества. 

Докато екипът е в аптеката, една от двете налични опаковки " Вентолин “ се продаде.

В аптеките липсват и някои антикоагланти. В листата с дефицитните медикаменти с краткотрайно спрян експорт сега има 87 медикаменти. Част от тях са против съсирване на кръвта.

Медикаментите за деца с астма обаче не. Изпълнителната организация по медикаментите е изпратила питане към притежателите на разрешителни за приложимост на изчезналите медикаменти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР