Нови детайли около готвените от управляващите промени на статута на

...
Нови детайли около готвените от управляващите промени на статута на
Коментари Харесай

Цацаров заговори за механизъм на разследване при Тримата големи в правосъдието

Нови елементи към готвените от ръководещите промени на статута на главните лица в правосъдната система показа пред публицисти основният прокурор Сотир Цацаров. От думите му стана ясно, че задачата е не просто мандатите на обвинител №1 и ръководителите на висшите съдилища да може да се приключват предварително, а дори да има опция да бъдат разследвани, съобщи bTV.
„ Не става дума за предварително преустановяване на мандатите, става въпрос за механизъм, при който така наречен " Трима огромни ", към които краткотрайно спадам и аз, да могат да бъдат разследвани, както и против тях да се организира дисциплинарно или наказателно произвеждане при положение на обвиняване за осъществено закононарушение или тежко нарушаване на служебните задължения”, изясни Цацаров
„ Архитект” на измененията е новият правосъден министър Данаил Кирилов, като през днешния ден основният прокурор даде да се разбере, че също е последовател на концепцията: „ Това предложение среща схващане и, бих споделил, доста мощна поддръжка от ЕК”.

В телевизионно изявление преди дни Кирилов акцентира, че текстовете няма да обиден сегашните мандати на така наречен " Трима огромни " – Сотир Цацаров (прокуратура, изтича 2019 г.), Лозан Панов (ВКС, 2022 г.), Георги Чолаков (ВАС, 2024 г.).
„ Това няма нищо общо с личността и характерността на който и да е от всеки един от тримата”, разгласи Кирилов.
До момента обаче текстовете не са публично показани и не е ясно каква ще е гаранцията, че няма да бъдат незабавно използвани конюнктурно.
Управляващите са в открита война с Панов, като двете страни взаимно се упрекват във вмешателства надалеч отвън рамките на пълномощията – арбитър №1 неколкократно е коментирал политическия напън върху Темида, а представители на партиите във властта го дефинират като политик в роба.
Последният фронт на спора беше „ Апартаментгейт”. След като стана ясно, че редица представители на властта са се настанили в първокласни жилища на мощно занижени цени, в избрани издания се появиха информации, че и брачната половинка на Панов е взела на ниска цена жилище – въпреки и години преди брака им. Това даде мотив на редица високопоставени функционери на ГЕРБ, в това число и премиера Бойко Борисов, да желаят ръководителят на Върховен касационен съд също да подаде оставка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР