Нови банкноти сътвори студентка от Националната художествена академия. По магистърски

...
Нови банкноти сътвори студентка от Националната художествена академия. По магистърски
Коментари Харесай

Наша студентка сътвори нови банкноти

Нови банкноти сътвори студентка от Националната художествена академия. По магистърски план 23-годишната Сибила Керелезова изготвя точно графичния дизайн първо на 50-олевки със 7-слойна отбрана от имитация, а по-късно се заема и с останалите номинали. В цялостната идея на новите средства за разплащане е залегнала концепцията за запазване на вярата.

Дизайнът на новата емисия наблюдава развиването на църковната архитектура и изкуство по българските земи. Различните номинали отразяват разнообразни интервали от националната история. Банкнотата от 50 лева, първата в обращение от емисията, показва Възраждането. На лицевата част на банкнотата е илюстрирана западната фасада на храма " Успение Богородично ", издигнат през 1817 година в Копривщица. На противоположната страна е изобразен кръстът от иконостаса в храма, както и иконата " Богородица играеща ", датирана от XIX век, намираща се в черквата.

В 7-степенната отбрана на банкнотата от 50 лева са заложени както компактен пласт с фоново изображение, транспарантен пласт с две защитни ленти и холограмно число 50, по този начин и пласт с главната илюстрация и транспарантен декор. Освен това е подложен и пласт с спомагателна отбрана - холограмен кръст и полупрозрачен чертеж.

" Най-долният пласт е с текстура, направена на база подробност от фасадата на църквата. Това е доста добър метод за отбрана. Геометрично е основано, като съзнателно някои фигури в дизайна са направени да се разграничават за по-трудна имитация. Поне до момента в който биткойните не ни завладяват. Не е невероятно, гледайки по какъв начин вървят нещата ", споделя пред " България Днес " Сибила.

Родена и израснала в Кърджали, студентката е първи курс магистратура в Националната художествена академия. Животът ѝ протича в мултикултурна среда, като в южния град доминира мюсюлманското население. Категорична е, че би трябвало да съхраним вярата си и националните светини, които вплита в своята визия за новите банкноти.

" Работя и по останалите номинали. Върху тази с най-малкия - петолевката, ще бъде изобразена ротондата " Свети Георги " като ослепителен представител на Античността. Върху банкнотата от 10 лева ще сияе златната черква във Велики Преслав, характеризираща Първото българско царство. На тази от 20 лв. като един от знаците на Второто българско царство ще бъде илюстрирана църквата " Св. Димитър Солунски " във Велико Търново, където историческите сведения я свързват с оповестяването на въстанието на братята Асен и Петър, довело до възобновяване на българската страна през 1186 година А на банкнотата с максимален номинал ще грее обликът на Александър Невски ", споделя още пред вестника студентката в НХА.

Всяка банкнота ще бъде с друг цвят. Петолевката ще бъде алена, тъй като фасадата на ротондата е в същата багра. Тази от 10 ще бъде в златист колорит, от 20 - композиция от златисто и алено, а 100-левката също ще е композиция, само че от тюркоазено и златисто.

" Концепцията е доста добре премислена и издържана. Българска народна банка евентуално има спомагателни условия за дизайн, които не се оповестяват на всеобщата аудитория. Те умерено могат да се осъществят благодарение на специалисти, които се занимават точно с това и в случай че решат от националната банка да пуснат банкнотите в същинско обращение ", споделя още Сибила и добавя, че е по-добре да запазим българската валута за сметка на еврото като единна разплащателна единица.

Научен началник на Керелезова е Красимир Андреев. " Главната концепция е да може да се развие концептуалното мислене, което да одобри графична форма. Заедно с нейната колежка имаха задание за нов дизайн на банкнотите, които имаме в този момент в обращение. Направиха доста задълбочено изследване, включващо международни мостри и нашия път от първите до последните ни банкноти. Например норвежката и швейцарската банкнота имат съвременна визия и отлична графика. На базата на това построиха идея за цялата палитра от номинали на банкноти, които имаме. Сибила се насочи към храмове светини у нас, до момента в който колежката ѝ избра да се насочи към фамозни българи зад граница, които са по-малко известни у нас ", описа пред вестника Андреев.

За да може банкнотите да излязат в обращение, има комплицирана и продължителна процедура. При нея живописен съвет от специалисти от Българска народна банка, историци, художници и други експерти взема решение визията на банкнотите - лицето ни пред света. Ако предлагането бъде отправено, мъчно, само че не и невероятно би се получило.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР