Общественият съвет за изграждането на Националната детска болница е срещнал

...
Общественият съвет за изграждането на Националната детска болница е срещнал
Коментари Харесай

Общественият съвет за създаване на Национална детска болница настоява за координация и кадри

Общественият съвет за построяването на Националната детска болница е срещнал компликация с неналичието на звено в Министерство на здравеопазването, което да е ангажирано със градежа. Това стана ясно от конференция на Обществения съвет (ОС).

 

От съвета упорстват за ясна съгласуваност сред съответните министерства чрез основаването на обединен орган за съгласуваност, тактика за обезпечаване на фрагменти за бъдещата детска болница, както и да се ускорят отчуждителните процедури, с цел да се построи инфраструктурата до болничното заведение.

 

Единният орган би трябвало да координира дейностите на Министерството на здравеопазването, на Министерството на районното развиване и благоустройството, на пътното строителство и на " Здравната капиталова компания за детска болница " ЕАД, уточни проф. Иван Литвиненко, ръководител на Оценка за съвместимост. По думите му би трябвало да се обезпечи и елементарен достъп до болничното заведение, като за задачата е належащо разширението на околовръстното шосе на столицата.

 

Доктор Благомир Здравков шеф на СБАЛ " Проф. Иван Митев " счита, че кадровият въпрос би трябвало да стартира да се взема решение още в този момент. В Националната детска болница би трябвало да се включат структури с обезпечени фрагменти, по мнението му:

 

" Преодоляването на кадровия недостиг следва да стартира сега. Нашата болница е образец в това отношение. Преди 3 години, когато влязохме този управителен състав в лечебните заведения, в нея работеха 70 лекари. В момента техният брой е 103-ма и действително свободни щатни бройки за лекари няма, а щатовете ни за експерти по здравни грижи също са относително добре запълнени. Но това, което би трябвало да се има поради, че нашата болница, взаимно с Медицинския университет в София, приготвяме подобен план, който ще представим на министерството. Разбира се, ще се съобразим и с техните претенции. Важно е да се знае, че в Националната детска болница би следвало да се включат структури, които все още са относително добре обезпечени с фрагменти ".

 

Общественият съвет беше основан на 18 юли 2023 година В него вземат участие лекари от педиатричните структури в разнообразни лечебни заведения и представители на заинтригувани неправителствени организации.

 

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР