Нова карта на Вселената показва за първи път целия познат

...
Нова карта на Вселената показва за първи път целия познат
Коментари Харесай

Целият познат космос вече е на няколко клика разстояние

Нова карта на Вселената демонстрира за първи път целия прочут космос с изключителна акуратност и помитаща хубост. Създадена от астрономи от университета „ Джон Хопкинс “, тя разчита на данни, извличани в продължение на две десетилетия от Sloan Digital Sky Survey, и разрешава на всеки да види космоса по метод, по който до момента са го виждали единствено учените.

Интерактивната карта, която изобразява действителната позиция и действителните цветове на 200 000 галактики, е налична онлайн, откъдето може и да бъде изтеглена изцяло гратис.

„ Докато растях, бях доста въодушевен от астрономически фотоси, звезди, мъглявини и галактики и взех решение, че в този момент е време да създадем нов вид картини, които да въодушевяват хората “, споделя основателят на картата проф. Брис Менар. „ Астрофизиците по целия свят проучват тези данни от години, което води до хиляди научни публикации и открития. Но никой не отдели време да сътвори карта, която е красива, научно точна и налична за елементарните хора. Нашата цел е да покажем на всички по какъв начин в действителност наподобява вселената. "

Sloan Digital Sky Survey е план за проучване на нощното небе посредством телескоп, основан в Ню Мексико. Всяка нощ в продължение на години телескопът се насочва към разнообразни места, с цел да сътвори тази обхватна вероятност.

Картата, която Менар съумява да сформира дружно с някогашния собствен студент Никита Щаркман, пресъздава част от Вселената - към 200 000 галактики, като всяка точка на картата е вселена, а всяка вселена има милиарди звезди и планети. Млечният път е просто една от тези точки.

„ В тази карта ние сме единствено петънце в самото дъно, единствено един пиксел. И когато споделям ние, имам поради нашата вселена, Млечния път, която има милиарди звезди и планети “, споделя Менар. „ Свикнали сме да виждаме астрономически фотоси, показващи една вселена тук, една вселена там или може би група галактики. Но това, което тази карта демонстрира, е доста, доста друг мащаб. “

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР