Нов световен рекорд за най-дълга мегасветкавица. Явлението е регистрирано в

...
Нов световен рекорд за най-дълга мегасветкавица. Явлението е регистрирано в
Коментари Харесай

Нови рекорди за най-дълга мегасветкавица и най-продължителна мълния

Нов международен връх за най-дълга мегасветкавица.

Явлението е записано в Съединените щати преди съвсем две години, простирайки се на 768 километра разстояние, съгласно Световната метеорологична организация на Организация на обединените нации (СМО).

Мегасветкавицата пада в южната част на Съединени американски щати на 29 април 2020 година, минавайки през територията на щатите Мисисипи, Луизиана и Тексас. Разстоянието от 768 км е еквивалентно на това сред английската столица Лондон и немския град Хамбург, съгласно данните на СМО, представени от Агенция Франс Прес.

Мълнията прелита на зиг-заг към 60 километра повече от предходния връх, подложен в Южна Бразилия на 31 октомври 2018 година

От СМО оповестяват още, че е усъвършенстван и международният връх за дълготрайност на мълния.

Единична мълния, записана по време на гръмотевична стихия над Уругвай и Северна Аржентина на 18 юни 2020 година, траяла 17.1 секунди. Това е с 0.37 секунди повече от предходния връх, подложен на 4 март 2019 година, също в Северна Аржентина.

Технологията, употребена за вписване на дължината и продължителността на светкавиците, е доста усъвършенствана през последните години, като разрешава да се вършат записи, надвишаващи предходните правила.

Новите върхове неслучайно са регистрирани в Големите равнини в Северна Америка и басейна на Ла Плата в Южна Америка. Те са известни като горещи точки за гръмотевични стихии с мезомащабна конвективна система, позволяваща мега светкавици.

Други върхове с мълнии, записани от организацията на Организация на обединените нации, са за най-вече хора, убити от един пряк удар на гръмотевица - през 1975 година 21 души умират в барака в Зимбабве.

При индиректен удар от гръмотевица, паднала върху петролни резервоари през 1994 година в Египет, умират 469 души, когато горещият нефт залива град Дронка.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР