Нов ръст в цените на почивката по морето в пика

...
Нов ръст в цените на почивката по морето в пика
Коментари Харесай

Удар с цените по морето в пика на лятото

Нов растеж в цените на почивката по морето в пика на сезона. От средата на юли и началото на август хотелиерите готвят нови, по-високи цени на нощувките, сподели инспекция на NOVA. Заради инфлацията ваканцията в курортите по Черноморието ще ни излезе приблизително с 20-30% по-скъпо спрямо предишното лято.

През август - 30 % от горната страна

В пика на дейния сезон туристите ги чака нов растеж на цените по родното Черноморие, защото търсенето нараства във всички курорти. Така през август ще почиваме най-малко с 30% по-скъпо по отношение на предишното лято. И за седмица край морето ще би трябвало да платим най-малко 200-300 лева от горната страна.    

По-солено това лято ни излиза и сянката на плажа –в някои от курортите комплектът от два шезлонга и чадър стартира от 30 лева А тук-там сянката коства колкото една нощувка в хотел. С най-малко 10-15% нагоре са и цените в менютата на заведенията за хранене край морето.

Безумен скандал на неповторим наш плаж

За съществени нередности алармира безсънен жител, откакто е посетил един от най-приятните плажове по българското Черноморие, написа Plovdiv24.bg.

" Здравейте, повече от 15 години посещаваме плаж " Аркутино ". На 17.07.2022г. при доста хубаво време, зелен байрак и предпочитание от наша страна да се настаним на пясъчната линия на към 1-1,5 м. от водата, избавител на предпоследен пост от охраняема зона със свободен достъп ни сподели, че не можем да си сложим хавлиите си до брега, тъй като пречим на видимостта.

При въпроса на коя видимост пречим, в коя разпоредба, устав или контракт за концесия е посочено на какво разстояние от водата би трябвало да се настаняват туристите ни беше отговорено, че " Така им е подредено “ и трябвало да се изместим по - във вътрешността на плажната линия.

Където и да сме били до момента на плаж, на никое място не са ни поставяли условия къде тъкмо да разпънем хавлиите си.През целия ден при всеки опит искащите да се насладят на прелестното море и панорама се започваше препирня с почиващите къде би трябвало да се настанят на плажа.

С такова отношение не се удивлявам, че жителите на Р България избират да почиват в Гърция и Турция и в края на сезона всички ще стартират да изготвят разбори, за какво сезона е бил слаб. "

Туристи щурмуват 5 нови места по Южното ни Черноморие

Туристи щурмуват 5 нови плажа, които от тази година са част от влиятелния лист на Синия байрак.

Международното отличие, с което се сертифицират най-чистите пясъчни линии в света, по традиция притегля по-засилен интерес. У нас има общо 18 такива местоположения, което е рекорден брой. За следващ път област Бургас води класацията с наградени, само че тази година в конкуренцията мощно навлиза и Добрич.

Именно там се намират три от новоприетите в елитния лист плажове – Бялата лагуна в Каварна, Албена и северният плаж в Кранево. Останалите два са централният плаж в Обзор и плажът на къмпинг „ Черноморец “.

Варна остава единствено с две отличени дестинации – плажът в Златни пясъци и плаж Слънчев ден, който се намира в Св. св. Константин и Елена. Останалите топдестинации с екоетикет се намират в Св. Влас, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол, Дюни и Аркутино.

Как се дава заветният Син байрак

Плажовете получават премията Син байрак единствено за един сезон, като всяка година би трябвало да дават отговор на международнопризнатите критерии, с цел да получат документ още веднъж. Изискванията са освен плажът, само че и водата за къпане да бъдат качествени и чисти, да има локални екосистеми, карта на пясъчната линия с означени уреди, правила за държание и така нататък

Освен това в зоната не би трябвало да има индустриални, отпадни или канализационни приключвания, а водораслите и другите естествени боклуци би трябвало да се отстраняват. Нужни са и кошчета за преработване, чисти тоалетни, средства за първа помощ, източник на питейна вода и задоволително спасители.
На юг
За чистотата на водата дават отговор районните здравни инспекции и районните инспекции по околната среда и водите. Според РЗИ – Бургас, морската вода по Южното Черноморие е кристално чиста. От Обзор до Синеморец не е записано нито едно отклоняване от нормите. Мониторингът се прави от началото на месец май по прелиминарен график за пробонабиране в 49 зони за къпане.

„ От направените проучвания се откри, че с чудесно качество са повече от 50% от зоните, а останалите са с положително качество. Няма нито един разбор, който да регистрира неприятно или приемливо качество “, настояват здравните управляващи. От РИОСВ-Бургас също потвърдиха, че водата в морето е чиста, като показаха, че всички курорти по Южното Черноморие към този момент имат пречиствателни станции.

От тях пречистените води се водят посредством дълбоководно заустване на 2 км във вътрешността в морето. Къмпинг „ Юг “, ваканционният комплекс Свети Тома, в.с. Елените и в.с. Дюни имат лични пречиствателни станции, като тази на Елените поема част от отпадните води и на курорта Свети Влас.

Останалата част се води към пречиствателната станция, която обслужва Слънчев бряг, Равда и Несебър. С новата пречиствателна станция в Созопол бе тотално премахнат казусът с изливането на отпадни води в морето. Извън колекторите и канализационната мрежа обаче остават множеството от къмпингите по Южното Черноморие и за тях казусът стои на дневен ред, признават от РИОСВ-Бургас.
На север
По Северното Черноморие също се радват на чиста вода. Във всички 23 зони за къпане във Варна и региона морската вода дава отговор на индикаторите за чудесно качество.Единствено Офицерският плаж е с положително, само че всички проучвания там също са в норма. Останалите три варненски плажа – Централен, Южен и Аспарухово, са издържали всички „ изпити “ досега и ще бъдат подложени на учестен мониторинг по три пъти в месеца.

На останалите зони за къпане пробите до края на лятото ще се взимат през две седмици, заяви доктор Веселина Божилова, началник-отдел „ Държавен здравен надзор “ в РЗИ-Варна. Обхватът на мониторинга включва територията от пречиствателната станция на Златни пясъци на север до къмпинг „ Луна “ – на юг. И до момента в който здравните управляващи се грижат за чистотата на водата, доброволци се грижат за тази на плажовете. Всяка неделя група ангажирани хора се събират край морето, с цел да почистят пясъчните линии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР