Нощта на най-престижните киноотличия донесе Оскар на пълнометражната лента Навални

...
Нощта на най-престижните киноотличия донесе Оскар на пълнометражната лента Навални
Коментари Харесай

Посланието на Навални е да внимаваме с фактите и да не вярваме на всичко

Нощта на най-престижните киноотличия донесе " Оскар " на пълнометражната лента " Навални " в категорията за най-хубав документален филм. Продукцията е отдадена на Алексей Навални – един от най-отявлените опозиционери на съветския президент Владимир Путин и неговата политика.

Наградата не беше изненада нито за критиците, нито за публиката, откакто още при появяването на „ Навални “, множеството отзиви бяха безапелационни, че продукцията е почтена за " Оскар ".

Още по-любопитното обаче е, че концепцията за кино лентата и професионализмът, с който е разказана историята на основния воин, в действителност се дължат на българския публицист Христо Грозев. Самият той беше на сцената на влиятелната гала дружно с целия екип и получи специфични благодарности от режисьора на продукцията.

Грозев описа за компликациите, които е преодолял в работния развой по основаването на лентата.

" Трудно беше снимането в цялостна загадка, тъй като трябваше да се борим с непрекъснато следене и с опити за дезинформация от страна на Русия. Имаше даже хора, шпиони, техни по този начин наречени публицисти, които снимаха нас отдалече и се опитваха да показват снимането на кино лентата като някаква загадка интервенция на Централно разузнавателно управление на САЩ ", разяснява пред bTV журналистът.

На въпрос дали не се опасява за сигурността си, той отговори:

" Да, правя оценка, че има доста сериозна заплаха за живота ми, за сигурността ми. Но субективно възприятие на боязън не усещам. По-скоро въпросът е да заобикалям заплахите, с цел да мога да продължа да върша това, което върша, по-дълго ".

Едно от първите огромни следствия на журналиста е това за отравянето на опозиционера Сегей Скрипал.

" Разследване по случая „ Скрипал “ ми даде схващане за това къде в Русия се създават токсини, кой се занимава с това, кои учени имат право да знаят за това ", добави той.

Така стартира работа и по случая " Навални ".

" Наградата е доста потребна, тъй като в този момент още най-малко 20 млн. души ще гледат кино лентата и ще се срещнат с обстоятелствата в него – че сегашният режим в Русия има стратегия за ликвидиране на личните си жители, които са срещу властта, това е един спомагателен подтекст на войната сега ", сподели Грозев.


GettyImages

Христо Грозев насочи обръщение към българите - да внимават с обстоятелствата, да не имат вяра на това, което желаят, а да ревизират какво седи зад думите на политиците.

Документалният филм за Навални е режисиран от Даниел Рохер и е продуциран от CNN Films/Warner Bros.

Приемайки премията, Рохер посвети " Оскар " -а на Навални и " на всички политически пандизчии по света ".

" Не би трябвало да се опасяваме да се противопоставяме на диктаторите и авторитаризма, където и да се появят те. Алексей, светът не е не запомнил твоето жизненоважно обръщение към всички нас. ", сподели той.

„ Ние изискуем толкоз доста на Христо Грозев - нашият български сътрудник. Христо, ти рискува всичко, с цел да разкажеш тази история ”, добави режисьорът.

Христо Грозев получи поздравления за триумфа си и от различен българин, оставил следва в историята на „ Оскар “-ите – аниматора Тео Ушев.

„ Моментът е исторически, тъй като за първи път българин печели „ Оскар ”, написа той във Фейсбук.

 

Вълнуващ миг на церемонията нощес беше появяването на Юлия Навална, брачната половинка на Навални, която излезе сцената дружно екипа.

" Съпругът ми е в пандиза единствено за това, че споделя истината. Съпругът ми е в пандиза единствено за това, че пази демокрацията. Алексей, бленувам за деня, в който ти ще бъдеш свободен и нашата страна ще бъде свободна. Бъди мощен, обич моя. ", съобщи Юлия.

Преди да бъде наказан и вкаран в пандиза, Навални и екипът му си партнират с изданието за проверяваща публицистика Bellingcat и други интернационалните новинарски организации, с цел да проверяват опита за отравяне и да намерят доказателства за присъединяване на Кремъл, което е в детайли разказано във кино лентата.  

Навални е бил токсичен с " Новичок " - военно нервнопаралитично вещество, което изчезва от организма в границите на часове и е съвсем невероятно да бъде проследено, съгласно събраните досега доказателства от създателите на кино лентата.


CNN Films

" Навални " е на първо място филм за пристрастеността, стремежа и вдъхновяващия подвиг на Алексей Навални, който даже когато ние честваме тази премия, продължава да тъне в наказателна колония ", съобщи Ейми Ентелис, вицепрезидент на CNN Worldwide.

В рецензията си за " Навални " Оуен Глейберман от Variety го назовава " наложителен документален филм, който споделя вдъхновяващата, страшна и надълбоко значима история " на " бореца за независимост против Путин, който се трансформира в съвестта на Русия ".

Преди да грабне „ Оскар “, лентата беше отличена с премиите на БАФТА и Гилдията на продуцентите за най-хубав документален филм.

Световната премиера на кино лентата се състоя на филмовия фестивал " Сънданс " през 2022 година, където той завоюва премията на публиката в състезанието за документални филми в Съединени американски щати и премията " Любимец на фестивала " по желание на почитателите.

Алексей Навални беше арестуван от съветските управляващи през януари 2021 година и сега излежава деветгодишна присъда в съветски ГУЛАГ. Голяма част от нея той прекарва в карцер. Здравословното му положение непрестанно се утежнява, той страда от  много мощни болки в кръста, за които не получава здравна помощ. Дори на юристите му не е разрешено да поддържат връзка с него в директна вербална и образна връзка.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР