Нобеловата награда е изключително престижна награда. Някои твърдят, че това

...
Нобеловата награда е изключително престижна награда. Някои твърдят, че това
Коментари Харесай

Знаете ли защо няма Нобелова награда за математика?

Нобеловата премия е извънредно влиятелна премия. Някои настояват, че това е най-голямото международно самопризнание. Тази премия се присъжда всяка година на хора, които са провели забележителна научноизследователска работа, създали са впечатляващи способи или показват умения с извънреден принос за развиването на обществото в областите физика, химия, литература, мир и медицина или физиология. Наградените с премията се назовават Нобелови лауреати.

Наградите се присъждат от комисии, предавани от Шведската кралска академия на науките - за физика и химия; от Каролинския медикохирургически институт в Стокхолм - за физиология или медицина; от Шведската академия по литература - за литература; и от 5-членен комитет, определен от норвежкия парламент - за подсилване на мира. През 1968 година е учредена премия и за стопански науки, финансирана от Шведската национална банка.

Наградите стартират да се раздават според Алфред Нобел - шведски химик, инженер и бизнесмен, изобретил динамита, който завещава голямото си положение за учредяването им. Първата Нобелова премия е връчена на 10 декември 1901 година, пет години след гибелта на Нобел. Връчена е на холандския химик Якобус вант Хоф за откритите от него закони на химичната динамичност и осмотичното налягане на разтворите.

Защо обаче не съществува Нобелова премия за математика? Този въпрос занимава от дълго време не един и двама. Теориите са няколко.

Според първата Алфред Нобел мразел математиката най-вероятно тъй като въобще не му се удавала.

Според друга доктрина Нобел считал, че в региона на тази просвета към този момент всичко е намерено и надали има какво ново да се сътвори. Тази доктрина е минимум правдоподобна, тъй като като академик надали фактически е считал, че някоя просвета може да има последна точка.

Трета доктрина гласи, че Нобел (подобно и на други учени) е считал, че математиката не е просвета в строгия смисъл на думата, а е по-скоро спомагателен способ за обяснение на научни истини.

Най-любопитната и надлежно най-широко публикувана доктрина включва една напълно персонална причина. Годеницата на Нобел имала любовна връзка с изтъкнат математик. Нобел изрично забранил да се учредява Нобелова премия за математика заради страха си, че противникът му би могъл да я завоюва, а и заради развитата злост към самата математика.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР