Нитратите представляват минерален азот, който в човека се превръща в

...
Нитратите представляват минерален азот, който в човека се превръща в
Коментари Харесай

Да изчистим нитратите с правилна обработка

Нитратите съставляват минерален азот, който в индивида се трансформира в нитрит. Последният потиска дишането и предизвиква редица болести.

Най-често нитратите, които одобряваме, навлизат в нашето тяло посредством приема на плодове и зеленчуци.

За да понижим наличието на нитратите във към този момент закупените плодове и зеленчуци, би трябвало да пристъпим към вярната им обработка преди консумация.

Ето кои са главните стъпки, които всяка стопанка би трябвало да следва, с цел да защищити себе си и фамилията си от зловредното въздействие на тази отрова:

Зеленчуците се киснат минимум 10 минути преди консумация, защото нитратите са разтворими във вода. Листните и листо-стъблените зеленчуци е добре да се киснат 1-2 часа преди консумация. По този метод ще отстраните до 70% от нитратите.

 Нитрати в зеленчуците

Зеленчуците и плодовете, закупени от магазина, би трябвало да са надълбоко обелени, защото най-големи наличия на нитрати има точно в кората и директно под нея.

Това е най-наложително при картофи, краставици, тиквички, дини и други.

 Плодове

Отстранявайте „ най-нитратните ” елементи на растенията, т.е. най-външните, подлагани на най-вече нитратна обработка и основата на марулите.

Купувайте и консумирайте допустимо по-узрели плодове и зеленчуци – наличието на нитрати в тях е доста по-ниско от недозрелите или презрелите.

Термичната обработка разлага една част от нитратите, а друга минава в отварата.

Поради това, изхвърляйте водата още топла, при варенето – в случай че я чакате да изстине, нитратите ще се върнат още веднъж в зеленчуците.

Подобна процедура понижава до 80% от нитратите. Най доста се понижава наличието на нитрити при варене на пара - 30-70%, във вода 20-40%, а при пържене 15%.

Добре е зеленчуците да се употребяват, подправени с лимон – той пречи на превръщането на нитратите в нитрити.

Соковете от плодове, най-много от моркови и цвекло, би трябвало да са прясно изцедени. Така, множеството нитрат остава в отделената целулоза.

При доматите термичната обработка понижава на половина нитратите, само че би трябвало да се има в поради, че колкото повече престояват, толкоз повече нитрати са се трансформирали в нитрити.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР