Едно от условията за участие на партиите на избори е

...
Едно от условията за участие на партиите на избори е
Коментари Харесай

И за тези избори партии пуснаха незаконни подписки, че ги подкрепяме

Едно от изискванията за присъединяване на партиите на избори е да съберат най-малко 2500 подписа на жители, които да ги поддържат. Така политическите сили потвърждават, че имат някаква минимална електорална тежест и има смисъл да се борят за националния избор.

Показателно е, да вземем за пример, че партия „ Атака “, която има относително дълъг парламентарен живот, за актуалните избори „ 2 в 1 “ не съумя да събере нужния брой подписи. След инспекция от Групово дело „ ГРАО “ се оказало, че „ правилните записи “ са 2397. И на това съображение Централната изборна комисия (ЦИК) заличи групировката на Волен Сидеров като участник в изборите.

Не дребна част от микропартиите въпреки всичко съумяват да се записват, в това число посредством показване на подправени подписи.

Впрочем, „ Атака “ е внесла в ЦИК 3034 парафа на жители. 637 от тях обаче са се оказали невалидни след обикновена първична инспекция от ГРАО. Обичайно става въпрос за умряли жители, пандизчии или други, които е невероятно да са се подписали.

Някои партии обаче съумяват да се промушат през ситото с подписите, като съумяват да показват по-актуални описи, въпреки зад тях да не стоят действително подписали се жители. Според мълвата въпросните описи те получават от „ снабдители на имена “ против надлежно заплащане.

Практиката продължава, макар че преди няколко години ЦИК вкара опция за лесна инспекция дали някой е злоупотребил с персоналните ни данни. Това може да се направи и за.

Пред Клуб Z от ЦИК оповестиха, че към 23 май са получили осем сигнала от жители, които са открили непозволено прилагане на персоналните им данни. Те са против четири партии - „ Глас национален “, „ Български народен съюз „ Нова народна власт “, „ Величие “ и „ Ние идваме “.

ЦИК по предписание препраща сигналите до Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) като способен орган, който може да постанова и съответни наказания.

Гражданите пък са призовани да внасят сигналите си непосредствено в КЗЛД.

Клуб Z на 21 май изпрати питане до институцията – какъв брой пъти са алармирани за злоупотреби, свързани с идните избори. До момента нямаме отговор.

КЗЛД обаче сякаш е безсилна да спре порочните практики. През годините тя всекидневно постанова санкции на партии, които са от порядъка на няколкостотин до няколкохиляди лв.. Част от политическите сили апелират в съда, където глобите нормално биват редуцирани.

Някои даже не си заплащат и санкциите, като на последващи избори не престават с порочната процедура.

Не е изключен и различен вид – зложелатели, които желаят да компрометират дадена партия, преднамерено да поставят подписи в нейна поддръжка от името на други жители.

Показателно е обаче, че част от политическите сили на изборите получават по-малко гласове от подписите за тях.

Участието на сходни микропартии основава проблеми. Те провокират непотребен „ звук “ в системата – администрацията ги обслужва безмислено, явяват се на всевъзможни медийни диспути, без да имат съответния потенциал. Обществените медии са длъжни да им дават време за предизборна реклама. Това профанизира полемиките и акциите, което в допълнение демотивира жителите да гласоподават.

Освен това, данъкоплатецът дължи на дребните партии (тези без субсидии) и медийни пакети в размер на 40 000 лева За тези избори – по 80 000 лева, тъй като са „ 2 в 1 “. За някои от партиите това евентуално е и съществена мотивация да вземат участие на изборите.

Прокуратурата пък не се е чуло да е обвинила някого за подправените подписи.

Така в последна сметка страната и всичките й институции се оказват безсилни да се оправят с един видимо елементарен за решение проблем.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР