Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са

...
Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са
Коментари Харесай

Румен Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Всички държави-членки на НАТО по един или различен метод са въвлечени във войната в Украйна - посредством даване на разследваща информация, целеуказване, оръжия, боеприпаси, подготовка и към този момент има европейски водачи, които намерено приказват за това наличие. Това разяснява президентът Румен Радев, осведоми Българска национална телевизия.

Радев отговори на уверението на служебния министър председател Димитър Главчев, че тематиката за изпращането на български военни в Украйна не съществува.

" Няма значение дали нашето Народно заседание ще вземе решение (за изпращане на военни - бел. ред.), в случай че друга страна предизвика директен конфликт с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има член 5? Това няма какво да го обсъждаме ", съобщи Радев.

Държавният глава е на посещаване в Швейцария, където се срещна с сътрудника му Виола Амхерд. Той поздрави президента на Швейцария за самодейността да провежда интернационална конференция, на която да се търси формулата за мир в Украйна. Изрази, обаче, песимизъм в триумфа на това начинание в отсъствието на Русия.

България ще взе участие на конференцията, само че решението за това кой ще я съставлява, е на служебния кабинет, добави още Радев.

" Това е една извънредно значима първа стъпка - да се приказва освен за оръжие, за подготовка и победа, а и за мир. И аз приветствам президента на Швейцария за тази значима стъпка напред, само че и двамата споделихме, че не сме оптимисти, тъй като без другата страна не можем да чакаме на практика резултати. Много е значимо ще има ли повече страни - най-много световният юг и Южна Америка. Важно е какви отговори ще дойдат от Китай, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия ", разяснява още Радев.

Държавният глава съобщи още, че се не е избягвал среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който сега е на посещаване в София, а визитите му в Унгария и Швейцария са съгласувани доста преди да стане ясно, че Парламентарната асамблея на НАТО ще заседава в София. Допълни, че се надява да продължи градивните си диалози със Столтенберг на идната среща на върха на НАТО във Вашингтон.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР