Нито една от мерките, заложени в актуализацията на бюджета, не

...
Нито една от мерките, заложени в актуализацията на бюджета, не
Коментари Харесай

Финансистът Любомир Дацов:България трябва да положи всички усилия, за да влезе в еврозоната

Нито една от ограниченията, заложени в актуализацията на бюджета, не са „ анти ", а са „ про " - те не са антициклични, антиинфлационни, нито антикризисни. Повечето от тях ще създадат тъкмо противоположното. Това сподели финансистът Любомир Дацов в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Той означи, че някои от разноските в бюджета нарастват за сметка на други, което води до неналичието на еластичност на бюджета и в случай че се наложи, той доста мъчно може да бъде преструктуриран. „ Само пенсиите ще скочат в границите на единствено година и половина с близо 5 милиарда. Вече имаме изменени пропорции на финансиране на пенсионната система. Всичко това основава предпоставки за паника, като се изключи че от бюджетарска позиция си връзваш ръцете да вървиш напред и да имаш маневреност ", разяснява Дацов.

Ако наклонността на взимане на външни заеми се резервира, цената на финансирането и взимането на нови заеми ще нарасне доста. „ Това може да стане и в границите на идващите три години. Тогава към този момент политиците желаят - не желаят, ще би трябвало да вдигнат налозите ", съобщи финансистът.

България би трябвало да постави всички старания, с цел да влезе в еврозоната, счита Дацов.

Икономистът Димитър Чобанов означи, че прогнозата на държавното управление за развиването на българската стопанска система през актуалната година е била мощно сбъркана от позиция на подценяване на инфлацията. „ Сега държавното управление призна тази си неточност. Това, което обаче наподобява много евентуално, е, че тази актуализация няма да бъде последна за годината. Това удостоверява тезата, че те не са задоволително готови за протичащото се сега ", разяснява той.

Сериозното повишаване на настоящите разноски неизбежно ще докара до повдигане на налозите в близко бъдеще, счита Чобанов. Той уточни, че в средносрочната стратегия на държавното управление е планувано повишаване на задълженията с 25 милиона лв., което е сериозна сума и резултат от следваната сега политика. „ Съвсем намерено те декларират: тази наша политика ще докара до по-голямо задлъжняване, само че в това време те споделят: това няма да докара до по-голям стопански напредък. Нормално е, в случай че има по-добра политика, да има заеми, които обаче да финансират растежа. При нас те споделят, че макар по-голямата задлъжнялост, няма да имаме по-голям напредък ", съобщи икономистът.

Според Чобанов България не е подготвена за еврозоната, а и еврозоната не е подготвена за приемането ни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР