Фамилия, от която са произлезли редица български генерали, сражавали се

...
Фамилия, от която са произлезли редица български генерали, сражавали се
Коментари Харесай

В детството си е играла с български деца, днес ни недолюбва. Силя...

Фамилия, от която са произлезли редица български генерали, сражавали се във войните за национално обединяване. Името Силяновски не е рядко срещано в земите край Вардар. От едната страна на границата се дефинират като македонци, от другата за българи. Родовата история мъчно може да се наблюдава обратно във времето и никой не знае кой с кого е родственик или дали става въпрос за съвпадане на имена. Но едно е несъмнено – това е земя, напоена с кръвта на хиляди починали за свободата, споделя NOVA.

Силяновска е професор по право, тя стартира кариерата си като министър в кабинета на социалиста Бранко Цървенковски. На президентските избори беше издигната от ВМРО-ДПМНЕ. Тя построи цялата си акция върху отхвърли българите да бъдат вписани в Конституцията на страната.

 

Васил Силяновски е юрист, учител по право в Софийския университет. Един от наследниците на многото разклонения на рода Силяно́вски, както се слага ударението в България. Успял е да сформира родословие на семейството, чиито корени са в Крушево, днешна Северна Македония.

 

От своя страна Георги Силяновски е сполучлив търговец и не стопира да праща пари на своите родственици в България. Един от тях е неговият племенник Димитър, който след това се трансформира в един от най-известните български адвокати - декан на Юридическия факултет и ректор на Софийския университет.

 

Григор Силяновски е първи братовчед на военачалник Васил Силяновски, различен от поредицата висши военни, сражавали се под знамената на българската войска в името на националното обединяване.

Славният жанр Силяновски - тръгнали от Крушево, когато градът е бил под османска власт. През годините дава редица генерали и офицери от българската войска, записали златни страници в историята на войните за национално обединяване. Днес наследниците му, които живеят в България, не изпитват подозрение каква е тяхната народност. А там, край Вардар, на завоя при река Черна, при Дойран, в спомените, към момента ехтят виковете на тези, които са защитавали своя възрожденски блян. Той тогава не е познавал границите, които ни разделят през днешния ден. И които Европа може да заличи. Завинаги.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР