Последиците от неотдавнашните екстремни метеорологични явления в страните от Югоизточна

...
Последиците от неотдавнашните екстремни метеорологични явления в страните от Югоизточна
Коментари Харесай

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

П оследиците от неотдавнашните рискови метеорологични феномени в страните от Югоизточна Азия са огромни - от затваряне на учебни заведения до суша и здравни рекомендации. И въпреки че изменението на климата е част от казуса, тази година той се утежни от цикличния метеорологичен модел, наименуван Ел Ниньо.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Зденко Новацки в своя репортаж. 

За водачите на рикша рекордните жеги през април в Мианмар са непоносими. 

" Понякога получавам главоболие. Когато главоболието ми се утежни, би трябвало да остана на сянка, с цел да си умря за10-15 минути ", споделя Крис Каскейо, който работи като водач на рикша. 

Недалеч от мястото, където живее Каскейо, в град Чауке е регистрирана температура от 48. 2 градуса по Целзий - най-високата, записана в миналото в Мианмар през април, откогато записите са почнали преди 56 години.  

Априлската гореща вълна счупи върховете за високи температури в цяла Азия - от Бангладеш до Филипините. Рекордните горещини нанесоха вреди на реколтата, застрашавайки продоволствената сигурност.  

Природното злополучие стана причина за десетки смъртни случаи в целия район. В Тан Фу Донг, Виетнам, горещината изпарява водните ресурси, оставяйки солена вода.  

“В растениевъдството и отглеждането на животни ни е нужна прясна вода ”, споделя Тран Нгок Куонг, гражданин на Тан Фу Донг, Виетнам.  

В ново изследване на учените от групата World Weather Attribution се стига до заключението, че породеното от индивида изменение на климата е асъдействало за това - то е направило горещата вълна 45 пъти по-силна в някои елементи на континента. 

Цикличният метеорологичен модел, прочут като Ел Ниньо, който се случва, когато елементи от Тихия океан се затоплят, също е изиграл роля за климатичните условия в Югоизточна Азия.  

" Това е нещо, към което от ден на ден би трябвало да се приспособяваме като общества ", счита Куонг.

 Длъжностните лица в целия район са организирали акции за повишение на публичната информираност за отбрана на хората и са издали здравни предизвестия. Правителствата също по този начин са основали станции за вода и изстудяване в уязвимите региони. Въпреки това единствено някои от тях са създали устойчиви тактики за справяне с ескалиращите последствия от климатичната рецесия. 

Поради по-голямото търсене на сила за изстудяване по време на горещата вълна се стигна до спирания на електрозахранването, нормиране на електрическата енергия и нараснал напън върху съществуващата енергийна инфраструктура. 

Въпреки че сезонът на мусоните евентуално ще донесе облекчение от горещата вълна, учените, занимаващи се с климата, предизвестяват, че готовността за идната рискова гореща вълна ще бъде от решаващо значение.  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР